Sedan några veckor tillbaka sker provtagningar för covid-19 även inom primärvården. Vårdcentralerna i Hemse och Slite har uppdraget varje vecka, medan uppdraget rullar veckovis mellan Visbys vårdcentraler. I förra veckan kom turen till vårdcentralen Visborg, för att denna vecka gå vidare till Unicare.
– Vi testar personer inom samhällsviktiga funktioner, hittills har det framför allt varit anställda inom vård och omsorg, men även några andra yrkesgrupper. Chefen för arbetsplatsen ringer den så kallade "coronalinjen" och bokar in medarbetaren på en tid, berättar Jonas Sommar, verksamhetschef på vårdcentralen Visborg.
Utanför vårdcentralen finns en skylt uppsatt som visar att personen som ska provtas ska köra till kortsidan av huset, för att mötas av en ur personalen iklädd skyddsmundering. Provet tas helst genom att personen sitter kvar i sin bil.
Tider finns avsatta för tio personer per dag, och Jonas Sommar berättar att det varit mellan två och tio personer dagligen som provtagits. Det krävs att personen har symtom, om än milda, för att provtas.
– Normalt sett tar det en dag innan vi får svar, men det kan bli en fördröjning i och med att proverna skickas till Stockholm, säger Jonas Sommar.
I samband med att Folkhälsomyndigheten och regeringen öppnade för inrikesresor från och med 13 juni meddelade Folkhälsomyndigheten att provtagning och smittspårning nu måste skalas upp, framför allt i regioner som brukar få en tillströmning av turister. Detta för att hålla tillbaka smittspridningen och belastningen på vården i största möjliga mån.
I april gjordes omkring 100 prover i veckan för covid-19 på Gotland, någon statistik finns ännu inte sammanställd för maj.
– Vårt mål är att vi ska närma oss den nationella målsättningen på 600 prover per vecka för Gotland. Dock provtar vi de med symptom vilket kan påverka antalet, beroende på hur många som är sjuka, säger Maria Amér, smittskyddsläkare på Region Gotland.
I nuläget är det så kallade PCR-prover som görs på Gotland, det är det prov som visar om det finns en pågående infektion av covid-19. Antikroppstestet, det prov som visar om man tidigare har haft infektionen, används ännu inte särskilt ofta.
– Antikroppspåvisning har vi ännu inte tillgång till i stor skala, säger Maria Amér, men berättar att det ibland används inom Särskilt boende för äldre, Säbo, och inför planerade operationer.
Vilka är det som provtas i nuläget och vilka är det som bestämmer det?
– Vilka som ska ingå i provtagningen beslutas i regional särskild sjukvårdsledning och beror på var vi är i pandemin och i vilken takt vi kan skala upp. För närvarande provtas personal inom hälso- och sjukvården. När vi har fått systemet med egenprovtagning på plats kommer vi att inkludera fler och då i första hand så kallad samhällskritisk verksamhet.
Enligt Maria Amér är det inte långt bort innan man själv kan beställa hem och provta sig själv.
– Det kommer att komma igång i närtid. Det kommer att gå att få via 1177, så får man hem ett provtagningskit.
Kan utökad provtagning vara del i förklaringen till att vi har fått fler fall?
– Vi fortsätter att jobba aktivt med covid-19, inklusive smittspårning av de med symtom runt bekräftade fall, vilket kan påverka antalet prover som tas, säger Maria Amér.