Nu kan Visbymejeriet förädla Gotlands hela mjölkproduktion

Förändringarnas vindar blåser över mjölkbönderna, då EU-direktiv, avregleringar och nya marknader kräver anpassning och nytänkande.
I lördags invigdes Arlas nya torkanläggning, med kapacitet att förädla öns hela årsproduktion: 150 miljoner kilo komjölk.

Gotland2004-08-09 04:00
Visby mejeri byggdes 1984 och vägde då in 50 miljoner kilo mjölk per år. Sedan dess har mängden ökat konstant och i dag uppgår den till 138 miljoner kilo.
Mejeriet förser bland annat Gotland med vanlig dricksmjölk, filmjölk, vispgrädde, smör och ekologisk A-fil. Merparten av produktionen, omkring 130 miljoner kilo invägd mjölk per år, förädlas dock till mjölkpulver och säljs vidare till fastlandet och stora delar av världen. Det mesta, 85 procent blir helmjölkspulver, resten skummjölks- och kärnmjölkspulver.
<span class=MR>Näringskälla</span>
Mjölkpulvret används som näringskälla inom livsmedelstillverkning och som funktionsämne inom exempelvis konfektionsindustrin. Pulver från Visby mejeri ingår exempelvis i Marabouchoklad, Nestlévälling och Ballerinakex.
Mjölkpulvertillverkning ses som en stabil och växande framtidsbransch. Det var med anledning av detta, i kombination med den försämrade lönsamheten i att producera konsumentmjölk, som Arla foods för tre år sedan beslutade sig för att satsa på en ny torkanläggning i Visby.
Målet var att skaffa sig kapacitet att förädla samtliga de 150 miljoner kilo mjölk som öns bönder väger in varje år.
<span class=MR>Investering för 100 miljoner</span>
Spaden sattes i jorden i augusti 2002 och i oktober i fjol togs den nya anläggningen i drift. Linjen ska producera helmjölkspulver med hög fetthalt. Några smärre inkörningsproblem har avverkats och i det stora hela säger sig mejerichef Göran Nährström vara nöjd. Energiåtgången sägs till och med vara lägre än förväntat.
Prislappen blev 100 miljoner kronor, tre mer än budgeterat.
Till gårdagens invigning inbjöds öns mjölkproducerande bönder, mejeriets anställda och representanter från Gotlands kommun, LRF, ägarföretaget Arla foods och branschorganisationen Svensk mjölk.
Arlas koncerndirektör Bengt Mårtensson menade att nya tider kräver nytt tänkande.
­ Det är bättre lönsamhet på skummjölkspulver. Vi räknar med att den här investeringen är återbetald på tre år!
Mårtensson menade att satsningen hade präglats av gott samarbete med kommun och länsstyrelsen och tackade på förhand för framtida "rimliga fraktkostnader".
Åke Hantoft, vice ordförande i Arla foods amblas styrelse, talade om hur det i decennier resonerats kring mjölkpriser och -produktion. Nu står än större förändringar för dörren, med avregleringar, öppnade marknader och rationaliseringar.
­Extra speciell är förändringen kanske här på Gotland, där det alltid har funnits ysterier och mejerier. Den här satsningen skapar stabilitet.
Mjölkbonden Bengt Nilsson från Källunge, som lite senare belönades för att ha leverererat felfri mjölk i 26 år, konstaterade att det var lite blandade känslor inför den än bredare satsningen på pulver.
­Moraliskt känner man ju att konsumtionsmjölk är ett livsmedel, medan mjölkpulver är en produkt som används till vad som helst.
­Det allra bästa vore om vi fick sälja all gotländsk mjölk till Stockholm, men det går inte. Det är så många som vill sälja dit. Det här är ett hyggligt alternativ.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!