Ett tiotal personer samlades i går kväll i Leaders lokaler vid Lövsta för att dra upp riktlinjerna för det landsbygdsuppror som planeras till den 30 december. De närvarande var utsedda att representera bland annat LRF, Leader, Landsbygdsrådet och Hushållningssällskapet, men där fanns också privatpersoner som deltog av helt eget intresse.
Upproret har startat mycket med anledning av de föreslagna skolnedläggningarna, men tanken har funnits längre än så, berättar initiativtagaren Gunnar Bendelin.
Rätt benämning
- Det är en hätsk stämning på landsbygden nu - en känsla av att nu får det vara nog! Decentralisering var hedersord förr i tiden; nu har det blivit accepterat att prata negativt om landsbygden, och politikerna ser landsbygden mest som en tärande sektor, säger han i sitt inledande brandtal:
- Nu kliver vi upp på barrikaderna!
Mötet i går kväll enades också om att kalla det hela ett uppror, inte upprop. Åsikterna bland de församlade gick något isär, men alla var i slutändan eniga om att uppror är den rätta benämningen i sammanhanget.
Inget illa-prat
- Alla som var på dialogmötet i Lärbro om skolorna kan skriva under på det; det är en upprorsstämning som råder, dundrar Lärbrobonden Björn Dahlström.
- Vi ligger rätt i tiden. De här förslagen om skolnedläggningar är något väldigt konkret, menar Gunnar Bendelin.
Samtidigt betonades att det inte handlar om att skapa motsättningar, att ställa landsbygden mot staden. Det handlar helt enkelt om vikten av en levande landsbygd, om att en stor del av det gotländska näringslivet faktiskt grundar sig i landsbygden.
- Vi pratar inte illa om städerna. Men vi måste prata gott om landet också, menar Gunnar Bendelin.
Förhoppningen är att åtminstone ett par tusen personer ska delta i fackeltåget, som beslutades gå från Södertorg till Östertorg där tal kommer att hållas.
- Frågan är ju om politikerna vågar stå emot tjänstemännen, som tagit fram förslaget, och faktiskt lyssna på folket, säger Gösta Hult, politiker och Ronebo.
Tydlig ståndpunkt
Om politikerna lyssnar mer på folket än tjänstemännen återstår att se. Säkert är i alla fall att 30 december kommer folket att med all tänkbar tydlighet klargöra sin ståndpunkt när det gäller landsbygden på Gotland.