– Influensaviruset blir lite smartare för varje år som går, säger Camilla Artinger, smittskyddssjuksköterska på Region Gotland.
Viruset går olika vägar och ändrar skepnad lite grann varje år, vilket gör att man också måste justera vaccinet årligen, menar hon.
I år har den rikstäckande kampanjen om att gå och vaccinera sig startat tidigare än andra år, i syfte att öka beredskapen mot sjukdomen.
En annan nyhet för i år är också att fler fall av influensa blir anmälningspliktiga, och ska rapporteras till Folkhälsomyndigheten.
– Ja, det görs för att man ska få en bättre samlad statistik över hur många som drabbas av influensa, säger Camilla Artinger.
I den statistiken kommer man alltså inte kunna se samtliga fall av influensa som sker, men alla provtagningar i vården från och med den här vintern där influensavirus konstateras kommer att samlas i statistiken.
– Tidigare har det bara varit de som blir riktigt sjuka och måste läggas in på sjukhus som rapporterats till Folkhälsomyndigheten, fortsätter Camilla Artinger.
– På Gotland har det handlat om ett litet antal.
Vad är då dina tips inför den kommande influensan?
– Är man i riskzonen, till exempel över 65 år eller har svagt immunsvar ska man absolut vaccinera sig. Om man misstänker att man smittats ska man så långt det är möjligt hålla sig borta från andra, stanna hemma från jobbet och inte uppsöka sjukhus eller vårdcentral om det inte är absolut nödvändigt, säger Camilla Artinger.
– Influensavaccinet ger ju inte ett absolut skydd mot att bli sjuk, men om man vaccinerat sig och ändå får influensa blir problemen mildare än om man inte hade tagit vaccin.