Efter permitteringar kommer nu uppsägningar, för hårt ansatta gotländska företag i coronakrisen.
– För industrin och verkstäderna på Gotland ser det ganska illa ut, säger Mikael Nilsson, ombudsman på IF Metall, och berättar att antalet permitteringar på en dryg månad ökat från 220 till 300.
Om inte regeringen hade gjort det möjligt att korttidspermittera hade en lång rad gotländska företag redan varit borta, menar han.
Att friställa tillfälligt har skapat en tidsfrist för pressade företag att planera hösten och försöka se åtminstone ett halvår framåt.
– Man får försöka ha en handlingsplan vecka för vecka. Det har redan gått hem folk och en del företag har redan klappat igen. Jag har ett 60-tal uppsägningar, säger Mikael Nilsson.
Han beskriver coronakrisen som rå och brutal, för såväl anställda som företagare.
– De ekonomiska konsekvenserna av pandemin är mycket större och allvarligare än smittorisken. Vi har arbetsgivare med duktiga anställda som har jobbat hela sina liv. Det finns inget som kan rädda dem och ekonomin är borta.
Hos Transportarbetarförbundet räknar Thomas Gahnström till 15 uppsägningar efter permitteringar som löpt ut – kurvan är på väg uppåt. Riktigt illa är det för taxiföretag, där åkare lagt ut bilar till försäljning, och bensinmackar som skulle haft inkomster från annat än drivmedel.
– En mack har leasingavtal för sina uthyrningsbilar över sommaren på 70 000 kronor. Nu står de med bilar som inte haft en dags uthyrning, säger Thomas Gahnström.