Nu lagar Birgitta det mesta från grunden

- Mitt liv har förändrats så otroligt på bara ett halvår.Så säger Birgitta Melander, husmor i Södervärnsskolans kök, vardagshjälte och rikskändis från TV4-serien "Matakuten".

Foto:

Gotland2010-01-02 04:00
Birgitta Melander har jobbat med skolmat i över 30 år. Att laga bra mat till barnen är för henne en livsuppgift och hon har haft svårt att ta alla de nedskärningar som varit under senare år.
- Men när förslaget om att införa kyld mat kom kände jag att gränsen var nådd. Då skulle all arbetsglädje och yrkesstolthet tas ifrån oss. Nej, gick det igenom skulle jag säga upp mig, så bestämde jag, berättar hon.
Men förslaget gick aldrig igenom. Hon behövde inte säga upp sig.
Och det är till stor del hennes egen förtjänst. Birgitta Melander stod upp och tog strid för att barn i skolor och på förskolor ska ha bra mat. Mat lagad från grunden av bra råvaror och med så få tillsatser som möjligt.
Ett gott stöd i kampen fick hon av Bert Karlssons TV4-serie "Matakuten".

"Matakuten"
- Utan "Matakuten" tror jag inte vi hade kunnat stoppa den kylda maten. Vad än politikerna säger idag så tror jag de var helt inne på den linjen. Förslaget hade drivits igenom om det inte blivit sådan debatt och medieuppmärksamhet kring det, säger hon.
Södervärnsskolans kök var ett av tre som var med i serien. Birgitta och hennes kolleger fick TV-kocken Carola Magnusson till hjälp under en dryg månad.
- Hon var en otrolig inspiratör och hon backade verkligen upp mig. Mitt självförtroende har stärkts enormt den här hösten, säger Birgitta.
Du blev kändis då. Känner folk fortfarande igen dig på stan?
- Ja, folk kommer fram hela tiden och säger att det var bra att jag kämpade för barnens mat, jag får vänliga dunkar i ryggen och glada tillrop. Det känns oerhört positivt, hela mitt liv har förändrats, säger hon.

Varrdagshjälte
Av föräldrar på skolan nominerades hon till Aftonbladets vardagshjältar. Och var en av 35 som valdes ut bland 1 800 anmälda.
- Jag blev naturligtvis jätteglad, men som någon hjälte känner jag mig inte. Det är ju såna som räddar liv.
Glad blev hon också över ett brev hon fick från några elever i en gymnasieskola i Nacka.
-  De tackade mig för att jag jobbar för att barn ska ha bra mat och skrev att de valt mig till sin hjälte, berättar hon
Birgitta och hennes kolleger jobbar idag lite annorlunda än före "Matakuten". Halvfabrikat är sällsynt, det mesta lagas från grunden, de gör till och med egen buljong.
- Och både elever och personal säger att maten vi lagar är av restaurangstandard, säger Birgitta och ler.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!