Året som gått
När Energimyndigheten i april presenterade ”Energipilot Gotland” påtalades att ett särskilt stöd på 50 miljoner kronor var nödvändigt för att driva projektet. När regeringen lade fram sin budget i september saknades pengarna. GA pratade då med en besviken projektledare, Mattias Eriksson, som efter det ägnat mycket tid åt att hitta ny finansiering.
När GA åter får kontakt med Mattias Eriksson har han just diskuterat projektets framtid med Energimyndighetens ledningsgrupp:
– Vi undersöker alternativa vägar, bland annat att söka bidrag från EU:s regionala fonder.
Störst hopp sätts nu till den utlysning i EU-programmet Småland och öarna som Tillväxtverket gjort. Rubriken är ”Utveckla Småland och Öarnas konkurrenskraft” och ansökan ska vara inne senast den 2 mars.
– Jag hoppas att vi kan få besked om pengar till sommaren, säger Mattias Eriksson och tillägger:
– Vi behöver hitta långsiktig finansiering, och då får det ta lite tid.
Trots bristen på pengar händer det en del. Redan innan regeringens budget blev känd hade Energimyndigheten gett Region Gotland 2,4 miljoner kronor till Energicentrum, som ska vara en samlad plats för kunskap och för att sprida goda exempel. I slutet av november kunde regionen presentera de två som ska leda centret, Patrick Dahl och Lisa Bratt.
Under hösten har ett biogasseminarium arrangerats, och dagarna före jul hölls en träff där tre energiprojekt presenterades närmare.
– Viktigast för oss är att skapa delaktighet. Fokus framöver kommer att ligga på arbete ute i socknarna. Vi har mycket att göra, säger Patrick Dahl.
Det energimingel som arrangerade veckan före jul visade att omställningen till förnybar energi är på gång.
– Jag tycker att vi börjar se konturerna av projektet, säger Mattias Eriksson.
Trots bristen på pengar har Energimyndigheten startat ett elbilsprojekt, och nyligen träffade man företagare från bland annat besöksnäringen för att diskutera laddinfrastruktur och uthyrning av elbilar.
– Det är ett annat uppdrag som vi har, och som vi riktat mot Gotland, säger Mattias Eriksson.
En annan satsning som riktats hit är Coordinet, ett EU-projekt som omfattar tre länder och har en budget på 150 miljoner kronor. Här ska en flexibel elmarknad testas 2020, där exempelvis företag kan schemalägga energikrävande processer för att uppnå en bättre samordning. Målet är att undvika kapacitetsbrist i elnätet.