Kärnkraft som tagits ur bruk och kalla vinterdagar utan blåst och vindkraft har tvingat upp landets elpriser till rekordnivåer. Notan för november var hög, för december blir den ännu högre.
– Utifrån hur elpriset har legat kommer det att bli en elräkning som är hög, säger Julius Bengtsson, marknadschef på Geab och vd för Gotlands Elförsäljning.
I slutet av den här veckan går fakturorna ut till kunderna. Beräkningar som Geab gjort visar att den faktura som nu går ut kan bli den mest kostsamma.
– En villa med årsförbrukning på 20 000 kilowattimmar, vilket är ganska mycket, i vårt elprisområde 3 med rörligt pris skulle få en faktura på omkring 8 700 kronor för december exklusive elnätsavgifter, säger Julius Bengtsson och poängterar att exemplet bara är en prognos.
Även för januari och februari kommer priserna att ligga kvar på en hög nivå, om än något lägre, för att sedan vända nedåt under mars och april.
– Vår bedömning är att vi i december når toppen, säger Julius Bengtsson och berättar att villan i det tidigare exemplet landar på drygt 7 000 kronor per månad för januari och februari.
Geab har tagit höjd för en ökad anstormning till kundtjänst, och har förstärkt dels den ordinarie bemanningen men har också sett över möjligheten att ta in extrapersonal.
– Vi står bra rustade, men man får vara beredd på väntetid, säger han och råder den som vill ha kontakt att i första hand använda det formulär som finns på bolagets hemsida.
För den som får problem att betala en elräkning är Geabs råd att skyndsamt höra av sig.
– Vi har stor respekt för att många hushåll har det tufft just nu. Januari är alltid tufft för många, men i år ställs det på sin spets, säger Julius Bengtsson och berättar att kunder i vissa fall kan få hjälp med att ta fram en avbetalningsplan.
Att räkningar förfaller och går till påminnelse är det sämsta alternativet för alla, menar han.
– Det medför kostnader, men också en stress för kunderna. Ta kontakt med oss i tid – vänta inte med det.
Rådet till kunderna är att se över sin elförbrukning. Sänkt inomhustemperatur, att stänga av onödig golvvärme, inte använda torktumlare till tvätten, och att duscha kortare, kan hjälpa till att spara pengar.
– Hösten har varit relativt gynnsam, det är nu under januari och februari som vi har de största utmaningarna, säger Julius Bengtsson och berättar att han sedan han började som marknadschef den 1 november inte gjort annat än pratat elmarknad med dem han träffat på stan.
Det positiva, menar han, är att många har ökat sin medvetenhet och blivit bättre på att spara el. Därigenom står de bättre rustade när priserna återgår mot mer normala nivåer till våren.
– Det som svenska folket googlade mest under 2022 var: "Vad kostar elen i dag". Jag tänker att det är superbra att många är så medvetna.
En stor lättnad för många hushåll är den rejäla utbetalning som väntar från regeringen i form av elstöd. Förra gången betalades stödet via elbolagen.
– Den här gången är det Försäkringskassan som hanterar stödet och utbetalningarna påbörjas under februari. De kommer att vara viktiga för många, säger Julius Bengtsson och berättar att summan baseras på förbrukningen från oktober 2021 till september 2022.
För Gotlands elområde handlar det om 50 öre per förbrukad kilowattimme, vilket för villan i exemplet skulle innebära 10 000 kronor kontant tillbaka.