Två sommarklädda riksdagsledamöter slår sig ned i parken utanför rådhuset på Visborg. De har semester och får en välbehövlig andhämtning efter en intensiv vår. Lars Thomsson ägnar semestern åt att bygga om köket. Hanna Westerén målar om hemma.
Halva mandatperioden har gått och Hanna Westerén konstaterar att den har präglats av stor dramatik:
– Ingen mandatperiod är väl den andra lik, men den här har varit väldigt speciell. Först de utdragna regeringsförhandlingarna, sedan ritades hela det politiska landskapet om. Och när vi nästan hade lärt oss att navigera i detta nya landskap – då kommer det en pandemi!
– Det har verkligen varit en speciell vår. Bordet har rensats från allt annat. Det har handlat om liv och hälsa och minskad smittspridning, fortsätter Hanna.
– Men det blev också borgfred. Det var befriande. Oppositionen ställde om. Ingen tog strid för stridens egen skull, säger Lars.
Pandemin har tvingat fram exceptionella beslut. Regeringen fick rätt att runda riksdagen för att kunna agera snabbare. Antalet riksdagsledamöter kammaren har bantats från 349 till 55.
Hanna Westerén och Lars Thomsson får nu jobba hemifrån. Han i Vänge, hon i Visby.
Lars, som är suppleant i finansutskottet, har på nära håll fått följa hur krispaketen har expedierats i rekordfart.
– Det har varit extremt korta ledtider. Det första coronapaketet på hundra miljarder förhandlades fram på ett och ett halvt dygn, säger Lars Thomsson.
I dag är man uppe i nio coronapaket som har en prislapp på mer än tusen miljarder kronor. Ändå har de gotländska riksdagsledamöterna haft ständiga kontakter med företagare på ön som sett sina livsverk falla samman. Och vårens reserestriktioner skapade stor oro:
– Otroligt många företagare har tagit kontakt med mig. De berättade att "blir det ingen förändring då går jag omkull", berättar Hanna Westerén.
– En gräns på två timmar i bil skulle ju för Gotlands del i praktiken ha inneburit ett reseförbud och ett näringsförbud för hela besöksnäringen i sommar, säger Lars Thomsson.
De jobbade för särlösningar för Gotland inför beslutet om sommarens resande, men till mångas lättnad blev det fritt att resa inom landet.
Var det situationen på Gotland som gjorde att beslutet om resandet drog ut på tiden?
– Många säger att det var så, men jag har inte fått det bekräftat, säger Hanna Westerén.
Om smittspridningen inte tar ny fart går vi mot ett skede där samhället ska återhämta sig.
– Det kommer att bli tufft, konstaterar Hanna Westerén.
Kan det drabba Gotland?
– Ja, det finns en fara i det. Vi måste alltid peka på vårt läge och på Gotlands sårbarhet, men pandemin har förändrat allt. Resurserna är begränsade och nu måste vi välja våra strider och gå fram där det är som mest angeläget, säger Hanna Westerén.
Lars Thomsson tror inte att mandatperiodens andra halvlek kommer att bli mindre dramatisk. Borgfreden har redan börjat krackelera och han är inte säker på att regeringen kommer att hålla mandatperioden ut. Han är beredd på det mesta efter två misstroendeförklaringar av ministrar och ett läge strax innan coronakrisen då Vänsterpartiet gick samman med Moderaterna och Kristdemokraterna om en extra ändringsbudget:
– Vad som helst kan hända. Det är ett mycket osäkert läge. Det finns många krafter från både höger och vänster som vill sätta käppar i hjulen, säger han
Men samarbetet på Gotlandsbänken har fungerat utmärkt och det kommer att hålla. Det tror både Lars Thomsson och Hanna Westerén.
– Vi har skapat en gemensam prioriteringsordning för vilka frågor som vi ska driva, berättar Lars.
Hur ser er priolista ut?
– Den är enkel att redogöra för. Det är ö-faktorn och elkabeln. När det gäller ö-faktorn landade vi hem 100 miljoner kronor i kostnadsutjämningen. Jag tror att vi bidrog till att det kom tidigare än tänkt, säger Lars.
– Och när det gäller elkabeln går det ändå långsamt framåt, säger Hanna.
Hösten fortsätter sannolikt med distansjobbande för riksdagsledamöterna. Även om de båda tycker att det är skönt att få vara med sina familjer så vill de ändå återvända till riksdagshuset.
– Man får in mer i almanackan när möten är digitala, men det är supertråkigt att inte träffa människor. Alla måste anpassa sig, men småpratet och det kollegiala är helt avgörande för trivseln, säger Lars.