Nu ökar aktiviteten i operationssalarna

Inom kort ökar Visby lasarett kapaciteten för operationer. Många äldre väljer dock fortsatt att avvakta med inplanerade ingrepp.

"Nej tack, inte just nu." Många äldre vill avvakta med operationer, trots att de redan väntat länge och har en tid bokad. I stället för operation erbjuds de smärtlindring.

"Nej tack, inte just nu." Många äldre vill avvakta med operationer, trots att de redan väntat länge och har en tid bokad. I stället för operation erbjuds de smärtlindring.

Foto: Simon Rehnström/SvD/TT/arkiv

Gotland2020-08-09 11:00

När pandemin i våras krävde en stor del av sjukvårdens resurser drogs verksamheten med operationer ner med 60 procent vid lasarettet. Av det som utfördes var större delen akutvård.

Under sommaren är den planerade vården normalt på lägre nivå, och så har det varit även i år.

Om en vecka ökar kapaciteten. Fem operationssalar ska vara igång och i mitten av september ytterligare två.

– Vi kommer att utföra operationer inom alla specialiteter. Men vi måste samtidigt ha beredskap för en andra våg av corona. Då omplaceras personalen till Iva, säger Anna Andersson som är chef för sjukvårdens planeringsenhet.

Anna Andersson tycker att läget är rätt bra. Neddragningen som gjordes under våren har inte ökat köerna markant. Gotland är fortsatt bättre än riket på att klara vårdgarantin. 

I juni stod 638 personer i kö för operation eller annan åtgärd. Att kön blivit längre senaste tiden beror på att många själva valt att avvakta. Var tionde i kön vill i nuläget inte göra några ingrepp.

– Jag har aldrig tidigare varit med om att så många vill avvakta. Av dem är många över 70 år, som stått i kö för till exempel ortopediska ingrepp som en ny höftled eller nytt knä, säger Anna Andersson.

I väntan på operation erbjuds de smärtlindring.

– Vi ringer för närvarande runt till de som avvaktar för att höra hur de mår, säger Anna Andersson och berättar att väldigt många av de sjukvårdspersonalen pratar med vill fortsätta att vänta.

Att skjuta upp en operation kan innebära att sjukdomsläget försämras. En annan nackdel är att man kan behöva börja om från början. Provsvar blir för gamla och nya behöver tas.

Även i kön för de med remiss till ett första besök hos specialist finns det många som väljer att avvakta. I juni var det 95 personer.

När pandemin ansträngt sjukvården har många avstått från att ta kontakt med vården. I hela landet har samtalen till vårdcentralerna minskat under våren. På Gotland minskade de med 2 500, en nedgång med över 20 procent.

– Det är inte bra. Vi uppmanade redan i våras alla som behöver vård att ta kontakt med sin vårdcentral. Den uppmaningen gäller ännu, säger Anna Andersson.

Hon tror att det någon gång framöver kommer en våg av samtal, när pandemin är över kommer många att söka vård igen.

Att färre ringer vårdcentralen har inte inneburit någon större ökning av samtal till 1177. I juli ökade de med tre procent till 5 330.

Karta: Visby Lasarett
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!