Nu omgång av Vågaprojektet

Nu genomförs en ny omgång av projektet VÅGA-programmet bland ett antal sjuor på Gotland. Det är 230 sjundeklassare i tre gotländska skolor som under hösten ska få lära sig att våga säga nej till droger och våld.
­ Det känns bra att kunna ge eleverna ett bra projekt i sjuan. Jag tror att det här hjälper många att stå emot alkohol, droger och våld och att det senarelägger alkohol- debuten.

Gotland2004-09-18 04:00
Det säger Mats Söderberg på IOGT-NTO. Tillsammans med Gunnar Öberg från Niklas fond mot våld och droger, Team Visby från Frälsningsarmén och Towe Landin från UNF, Ungdomens nykterhetsförbund håller Mats Söderberg i kursen för sjuorna, som inleds inom de närmaste två veckorna.
Fram till Lucia håller man på och deltar gör sjuor från Solbergaskolan i Visby, Lännaskolan i Slite och Fårösundsskolan. Under de nio veckor som Vågaprogrammet genomförs ska eleverna få lära sig konsekvenserna av alkohol, droger och våld. Även föräldrarna ska involveras. Det är en viktig del i projektet.
­ De kommer att erbjudas ett material som heter "Ung och kung" och som är ett diskussionsmaterial om att vara tonårsförälder, berättar Mats Söderberg.
På Gotland genomförde man Vågaprogrammet första gången hösten 2002. Det kommer ursprungligen från USA, där det är ett skolprogram kallat D.A.R.E. Det har omarbetats för svenska förhållanden och sedan 1997 är det IOGT-NTO och Ungdomens Nykterhetsförbund, som är huvudmän för VÅGA.
I programmet ingår ett elevmaterial, en lärarhandledning och samverkan med olika aktörer. Målet är att eleverna ska kunna bearbeta sina värderingar stärka sina attityder mot droger och våld. Mer om detta kan man läsa på hemsidan www.vaga.nu.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om