- Möss inomhus kan vara en brandrisk. Möss gillar att gnaga på kablar och när kabelskalet är borta, då kan det bli farligt, säger Ulf Siggelin vid Anticimex i Visby.
Han berättar att råttor är ett vandrande släkte men att de helst stannar där de är. Liksom möss förökar de sig lätt och året om. Blir de för många på ett ställe och maten inte räcker till alla, då går de vidare till nästa ställe.
- Det är inte kylan och snön som får råttor och möss att flytta inomhus. De flyttar inte vintertid utan har kommit in under andra säsonger, förklarar Ulf Siggelin.
Råttrent hus
Ett rent hus, där mat och matrester inte ligger framme, kompostering i täta behållare och att håll sopbehållare täckta och rengjorda är grundläggande tips för att hålla råttor och möss borta från hus och hem.
- När det gäller komposter handlar det om placering. Råttor gnager igenom allt, till och med plastkomposter. I tätbebyggda områden och i små trädgårdar ställs de ofta där de syns minst, exempelvis vid buskage som dessvärre också är bra gömsle för råttor och möss, förklarar Ulf Siggelin.
Hans tips är att placera kompostbehållaren där det är rent och fritt från gräs och annan växtlighet där gnagarna kan gömma sig.
Råttor lever gärna i och omkring platser där det finns avfall. I tätorter kan den finnas i avloppssystem och kan därifrån söka sig in i fastigheter och ställa till skador. Otäta ventiler, avloppsstammar och avloppsbrunnar kan ge gnagarna fritt spelrum.
Anticimex tipsar om att sätta metallnät av rostfritt stål, brons eller mässing över ventilationsöppningar och avloppsbrunnar och täta rör med betong eller stålplåt.
Hela källarfönster, tättslutande dörrar och inga hål eller större sprickor i väggar och golv är annat som man själv kan se till för att undvika råttor.
Råttor och möss
I Sverige finns fyra olika gnagare: brunråtta, husmus samt den lilla och den stora skogsmusen.
Brunråttan, Rattus norvegicus, trivs överallt där människor håller till, främst i fuktiga miljöer som i källare och avlopp. Brunråttorna gräver och gnager ut stora och långa gångsystem där de bygger större kammare och lägger upp matförråd eller har bon. Den är allätare och en smittspridare.
Husmusen, Mus musculus, är knuten till miljöer där det finns människor. Husmössen är allätare, men föredrar frön och spannmål, och håller gärna till på vindar och under golv.
Den större skogsmusen, Apodemus flavicollis, och den mindre skogsmusen, Apodemus sylvaticus, lever främst utomhus men kan, under kallare delar av året, söka sig inomhus för att få föda och värme.