Nu sätts Östersjön i fokus

Sluta köp tvättmedel med fosfat, lät stridsropet från landshövdingen igår när Östersjökonferensen tjuvstartade. Idag drar den stora miljökonferensen igång i Visby, med tal av statsminister Göran Persson. Nu ska Östersjön bli en angelägenhet för alla.

Gotland2006-08-17 06:00
I går hölls ett förmöte i Visby. Sverige som är ordförandeland i CBSS, östersjöländernas råd, hade tillsammans med länsstyrelsen och kommunen bjudit in ett 40-tal deltagare från de elva länderna runt Östersjön, Gotlandsinitiativet.
- Syftet är att öka medvetenheten om läget i Östersjön bland politiker, tjänstemän och allmänhet, sade Gabriele Kötschau, chef för SBSS:s kontor i Stockholm.
Deltagarna fick åka ut med Kustbevakningens båt och flyg för att spana över vattnet. När programmet gjordes upp, för några månader sedan, fanns algblomningen där, men inte i går. De fick i stället lyssna till Lasse Gustavsson, engagerad programchef för Östersjön inom WWF, Världsnaturfonden, som jobbar för att skydda den biologiska mångfalden i havet.
- Nu handlar det om att få igång det konkreta miljöarbetet i kommunerna runt Östersjön. Vi börjar på Gotland och hoppas att ringarna ska sprida sig.
Gustavsson sade att övergödningen och algblomningen är det största problemet. En följd av det är också att torsken fått svårt med reproduktionen. Vi har för mycket fosfat och kväve i havet, ämnen som köps för dyra pengar av lantbrukarna.

Tyskt förbud
- 75 procent av övergödningen kommer från avrinningen från åkermarken, 25 procent från avloppsvattnet medan lika mycket härstammar från transportsektorn, via luften. Polen, Sverige och Finland står tillsammans för hälften av övergödningen, så vi ska akta oss för att peka finger åt andra nationer, sade Lasse Gustavsson.
Han sade att Tyskland och Slovenien är länder som redan förbjudit fosfater i tvättmedel.
- Varför gör inte vi det? Konsumenterna kan ju läsa på paketen redan nu och undvika tvättmedel med fosfat i.
Landshövding Marianne Samuelsson bidrog med ett exempel från Jämtland där byborna på en ort gick samman och beslöt att bojkotta fosfattvättmedel.
- Gotland är en ekokommun. Vi kan göra vår ö fosfatfri!

Parlamentariker
Även parlamentarikerna i Östersjö-länderna har sina egna organisationer. Åsmund Kristoffersson, stortingsledamot från Norge, informerade om hur man genom Nordiska rådet arbetar för att göra även parlamentariker mer medvetna om miljöproblemen. Med på båtresan var också Christer Persson från utrikesdepartementet, som ansvarar för det svenska ordförandeskapet i CBSS.

Tio år sedan sist
- Det var tio år sedan Sverige var ordförande sist och vi hade det senaste Visby-mötet. Jag tycker dagen har gett mig flera bra idéer att jobba vidare med.
Något exempel?
- Ja, kravet på att ta bort fosfater från tvättmedel är en bra idé.
Den största entusiasten i går var onekligen Lasse Gustavsson som sprudlade av konkreta, praktiska förslag.
Han sade att han ser fram emot den praktiska handlingsplan för Östersjön, som kommer att tas fram till nästa höst.
- Jag har jättestora förväntningar på den! De här tre dagarna i Visby kommer det att finnas massor av spelare med egna pusselbitar, som vi ska få ihop.
Men för att Östersjö-frågorna ska tas på allvar måste svenskarna spotta upp sig och bli morskare i EU, tyckte Gustavsson.
EU:s jordbrukspolitik med stora subventioner som gynnar bland annat storjordbruk och konstgödning bidrar kraftfullt till att förvärra situationen i Östersjön.

Unikt men skitigt
- Vi måste övertyga de andra medlemsländerna om att Östersjön är ett unikt, mycket skitigt innanhav, med ett särskilt marint liv, värt att satsa på.
Han sade att Medelhavs-länderna har ett eget, regionalt EU-program för sitt innanhavt, det borde också Östersjön få.
-Om jag vore politiker, skulle jag driva frågan om en regional jordbrukspolitik kring Östersjön. Då skulle frågan om jordbrukssubventioner fattas lokalt.

Starka motkrafter
Men man ska veta att motkrafterna, som inte vill ändra jordbrukspolitiken, är starka. Det är stater som har stora subventioner, som Frankrike, Spanien och Polen, sade han också.
Men EU:s vattendirektiv prisar Lasse Gustavsson, om det följdes till punkt och pricka skulle det gå att rädda Östersjön.
Gårdagens möte på Gotland vill vara en länk mellan en stor miljökonferens på Åland i början av denna vecka och Visby-konferensen som börjar i morgon (läs i dag), sade Marianne Samuelsson.
I april nästa år är det dags för ett nytt förmöte i Visby, då handlar det om den praktiska handlingsplanen, som alltså ska vara färdig nästa höst.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om