"Vad är rimligt att betala för att slänga skräp?" Den frågan ställdes nyligen i en läsaromröstning på Helagotland.se. Ingenting, svarar 85 procent av de 1151 personer som hittills deltagit.
Skräpomröstningen tog avstamp i ett medborgarförslag som skickats in till regionen, i vilket en gotländsk kvinna propsar på att avgifterna vid öns återvinningscentraler ska slopas. Diffus prissättning och risken att folk hellre bränner, gräver ner eller kastar avfall i naturen är några av argumenten.
Hur ser då Region Gotland på saken? Från tjänstemannahåll råder än så länge radiotystnad.
– Vi kommer att ta upp medborgarförslaget till nästa nämnd i november. Vi utreder vilka konsekvenser det kan medföra och hur vi ska besvara förslaget. Innan dess kan vi inte uttala oss närmare i frågan, säger Birger Björkman, avfallschef på teknikförvaltningen.
Oavsett vad utredningen landar i – det ska tilläggas att en sådan i regel görs när medborgarförslag inkommer – kan det bli svårt att få med sig tekniska nämnden, som kommer att få nya ledamöter vid årsskiftet. Tommy Gardell (S), i dagsläget 2:e vice ordförande och tänkbar efterträdare på ordförandeposten, är skeptisk till förslaget.
– Jag tycker att det är befogat med en liten låg avgift. Det kostar trots allt regionen att ta hand om avfallet som lämnas in. Och avgiften är faktiskt hemskt låg, det får man komma ihåg, säger han.
Det som gäller i nuläget är: Osorterat skräp 50 kronor, större mängder med släp 100 kronor. Sorterat hushållsavfall lämnar man däremot in utan extra kostnad.
Helt avgiftsfria återvinningscentraler finns dock här och var i landet, bland annat i Stockholm. Det är något som påtalats både i ledartexter och på sociala medier.
– Ja, alltså jag förstår att man vill att allt ska vara gratis. Men gratis är inte alltid bästa lösningen, säger Tommy Gardell.
Hur ser du på risken att folk dumpar i naturen istället?
– Det förekommer säkert, visst. Men om man köpt en soffa för flera tusen så tror jag inte drar ut den skogen bara för slippa betala en 50- eller 100-lapp. Personligen tycker jag att det är ett mycket överkomligt pris för att bli av med exempelvis en stor möbel.
På en punkt ger Tommy Gardell emellertid förslagsställaren rätt.
– Jag kan förstå att priset ibland upplevs som lite diffust. Där kan vi nog bli bättre och tydliggöra vad som kostar och vad som inte kostar, säger han.