Omedelbart efter att ansvarsnämnden för biskopar den 1 februari meddelat sitt beslut att avkraga Thomas Petersson stod Visby stift utan biskop. En tillförordnad biskop behövs till dess en ny ordinarie är vald, och ersättaren måste vara en vigd biskop.
Beslut om fullgörande biskop kommer att tas av domkapitlet den 2 mars. Förre biskopen i stiftet, Sven-Bernard Fast, har redan fått en informell förfrågan om uppdraget.
– Jag står till förfogande. Det ingår i överenskommelsen som biskop att ställa upp när det behövs, säger han.
Sven-Bernard Fast var biskop i Visby stift 2011– 2018. Efter pensioneringen har han stannat kvar på Gotland och bor nu i Hejnum.
– Jag har ersatt Thomas Petersson en gång tidigare. Det var när Per Stumle vigdes till präst i domkyrkan förra månaden, berättar han.
Förberedelserna för att hitta en ny ordinarie biskop har inletts. Stiftsdirektor Christer Engelhardt räknar med att stiftsstyrelsen kan fastställa tidsplan för ett biskopsval vid nästa sammanträde, den 21 mars.
– Vår ambition är att hålla ett val i september och att ny biskop i så fall troligen kan tillträda i slutet av året eller i början av 2023, säger han.
Stiftet måste dock ta hänsyn att det samtidigt kommer att pågå val av ny ärkebiskop. Nuvarande ärkebiskopen Antje Jackelén lägger ner staven och korset vid en gudstjänst den 30 oktober. Efter ett inledande nomineringsval i mars pågår valet med en eventuell andra valomgång i juni.
Vid stiftstyrelsens sammanträde på tisdagen togs även den avkragade biskopen Thomas Peterssons anställning upp. Det beslut som ansvarsnämnden tog gällde vigningslöftena och möjligheten att fortsätta att tjänstgöra som präst. Det arbetsrättsliga beslutet är en fråga för stiftsstyrelsen.
– Vi måste utreda möjligheten till omplacering. Det har vi inte gjort ännu, säger Christer Engelhardt.
Han konstaterar att det för tillfället inte finns många tjänster som kan bli aktuella. Stiftet söker för närvarande en diakon och en stiftspedagog. För tjänsten som diakon krävs att man avlagt vigningslöften och tjänsten som stiftspedagog har hittills innehafts av en präst. Återstår en ny tjänst som klimat- och miljöhandläggare, med tillträde den 1 september.
– Frågan är om Thomas Petersson har de formella meriterna som krävs för den tjänsten, och om han i så fall vill ha den, säger Christer Engelhardt.
På torsdag kommer företrädare för Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation till Visby för att diskutera en lösning av anställningsfrågan.
– Det här är en unik situation, så vi behöver diskutera med dem om vilka olika vägar vi kan välja, säger Christer Engelhardt.
Stiftstyrelsen har delegerat till vice ordföranden Peder Fohlin och andre vice ordföranden Curt Broberg att besluta om Thomas Peterssons anställning.
– Det är bra för alla om vi kan avsluta det här så fort som möjligt. Vi ska först ha ett möte med arbetsgivarorganisationen, sedan ska vi träffa Thomas Petersson. Jag hoppas att vi kan vara klara inom en månad, säger Peder Fohlin.
När den arbetsrättsliga frågan är löst kan även frågan om tjänstebostaden, biskopsgården, och avgångsvederlag avgöras.
– Om han sägs upp är det inte aktuellt med något avgångsvederlag. Då gäller lön under uppsägningstiden. När det gäller biskopsgården så brådskar det inte, så länge vi inte har någon ny biskop som ska flytta in, säger Peder Fohlin.