Nu ska bönderna pryda paketen
Konkurrensen om mjölk-konsumenterna hårdnar. Snart kan utländsk lågprismjölk finnas på ön. Redan nu tar därför Arla upp kampen och lanserar om en dryg vecka "Mjölk från gotländska gårdar". Lokalt producerad mjölk i ny förpackning. Ringmuren finns på framsidan och på baksidan kommer några av öns mjölkproducenter att bli lokala kändisar vid frukostborden.
- Våra marknadsundersökningar visar att kunderna nappar på lokal anknytning och att de också är villiga att betala för det, säger Anders Selin.
Lokala förpackningar med närproducerad mjölk satsar Arla på i Visby samt i Hjo mejeri på fastlandet. Man gör det av konkurrenskäl men också för att det ligger i företagets strategi att värna den svenska mjölken, som bidrar till öppna landskap och den biologiska mångfalden.
Från och med den femte september kommer mjölk som säljs på ön att levereras i de nya förpackningarna. "Mjölk från gotländska gårdar" står tryckt på framsidan över en bild av ringmuren. På baksidan kommer tio av öns 380 mjölkproducenter att närmare bli presenterade och därmed lokala kändisar i öns mjölkkylar. Liffor gård i När, Ajmunde gård i Gerum, Broa gård på Fårö och Vallbys gård i Hogrän. På en karta prickas varje gård in. Bilder tagna av fotografen Katarina Grip Höök visar vackra miljöer och texterna berättar en hel del personligt om några av våra mjölkbönder. Bland annat att Mikael Larsson i När har planer på robotmjölkning, att familjen Ejdertun sommartid hyr ut boende till turister och att hos Malin och Ronny Kellström på Fårö bor också en tupp, två hönor, två kaniner och katten Pelle. Informationen ska förmedla småskalighet och känsla av ett lokalproducerat livsmedel.
Positiva i Endre
Vid Hulte i Endre drivs gården med 100 mjölkkor ännu av Lars och Erna Nyström. Till årsskiftet tar dottern Karin med sambo Kent över driften. Erna är positiv till de lokala mjölkförpackningarna.
- Det gör det mycket lättare för de konsumenter som vill ha lokalt producerade varor att välja. Och förpackningarna ser trevligare ut, säger Erna och läser om kollegorna Ejdertuns i Gerum.
På mjölkpaketets baksida springer ett av gårdens barn och Erna Nyström menar att bilden visar att landsortsidyllen lever och att familjejordbruket ännu finns kvar. Men mjölkproducenten Pia Dahlbom i Garda har en lite mer nyanserad bild av den nya mjölkförpackningen. Hon menar att det mest blir löjligt och lite patetiskt när Arla, som har mejerier i Brasilien, Danmark och England å ena sidan är ute på världsmarknaden och slåss och i nästa stund ska bli lokala och värna om det gotländska.
- Det hade varit bättre för oss om det funnits mer konkurrens. Jag tycker behovet finns av ett litet lokalt mejeri förutom Arla här på Gotland, typ Falköpings- och Skånes mejeri. Arla är vår förening och ska främja bönderna. Fick vi bättre betalt för mjölken vore det bra, men det är väl inte troligt, säger Pia Dahlbom i Garda.
Krav på ön
Sedan många år har flera av öns mjölkgårdar övergått till kravdrift och ekologisk mjölk. Tidigare kunde Arla inte hantera kravmjölken utan denna blandades med den vanliga i hanteringen. För detta fick Arla kraftig kritik från öns krav-bönder som då menade att det inte kändes stimulerande och meningsfullt att producera. Nu har man lyssnat på kritiken. Sedan februari i år tar mejeriet i Visby emot tolv ton kravmjölk per dag. Hälften av denna går ut i öns butiker som ekologisk mellanmjölk. Av den andra hälten tillverkas ekologisk A-fil på Visbymejeriet.
- Vi levererar sex ton A-fil om dagen, sex dagar i veckan, till Stockholm. Det är en fjäder i hatten för oss här på Gotland att få leverera till fastlandet, säger färskvaruchefen Anders Selin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!