Nu ska den gotländska lammnäringen växa

Lammnäringen på Gotland kan och ska växa, både i kvalitet och kvantitet. Det har LRF Gotland, Gotlands fåravelsförening, Lövsta, Swedish Meats och länsstyrelsen nu gemensamt bestämt sig för.

Gotland2006-01-18 16:55
På Gotland har lamm historiskt sett varit något man haft "vid sidan om", men nu anser näringen att det är dags för fler att inse att lamm är ett mycket bra alternativ till nöt och svin. Det krävs inga stora investeringar och man kommer snabbt igång med sin produktion. Betesbidragen gör det dessutom lönsamt.

Maud Fyrenius, Nors gård i Hall, är projektledare för satsningen och första steget blir nu att skicka ut en enkät till öns cirka 400 registrerade fårägare för att få in synpunkter på nuläget och vilka faktorer som behövs för att utveckla fåruppfödningen på Gotland.

I dag äter genomsnittssvensken ett kilo lammkött per år och mer än hälften av allt lammkött som konsumeras i Sverige importeras från andra sidan jorden. Som en jämförelse kan noteras att svenskarna i genomsnitt äter 30 kilo fläskkött per år.
Läs mer om projektet i morgondagens GT.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om