Projektet heter Sustainable Speis, där ordet speis är gotländska för måltid, och beräknas kosta totalt 9,5 miljon kronor. Det finansieras till hälften av EU-bidrag och den andra hälften står Region Gotland för, och det övergripande målet är att stärka och utveckla förutsättningarna för måltidsturism på Gotland.
– Det här är ett projekt som triggar mig väldigt mycket. Gotland har enormt goda möjligheter för att bli en matdestination eftersom allt finns samlat på ön, säger Erik Öhrn, som sedan i augusti är heltidsanställd som projektledare.
Ett flertal krogar och producenter på Gotland är engagerade i projektet, som kommer att pågå i tre år. Erik Öhrn berättar att det finns tre saker som kommer att vara i fokus för att utveckla Gotland som matdestination.
– Dels handlar det om utbildning för krögare och producenter, dels handlar det om inspiration och dels om att nätverka. När vi säkrat det vi har här, då kommer vi att rikta in oss på marknadsföring, säger han.
Under fredagens kick off på Donnerska huset i Visby var engagemanget stort bland de närvarande. En av dem var Göran Hoas från Lilla Bjers gårdskrog.
– Det här är fantastiskt, verkligen skithäftigt, säger han och ser sig om i lokalen.
Tycker du att Gotland har potential att bli större inom måltidsturism?
– Jag tycker att vi redan är en stor matdestination, men tror absolut att vi är det i ännu större utsträckning när det här projektet avslutas om tre år.