Under pandemin blev enkelbiljetterna billigare inom den gotländska kollektivtrafiken. Framförallt för dem som åkte något längre, då alla landsbygdslinjer fick en enhetstaxa på 40 kronor (samtliga priser som anges i denna artikel gäller hel biljett, det vill säga ”vanlig vuxen”).
Nästa år införs ett helt nytt system som kan ses som en fortsättning på ”pandemirabatten”. Den gamla kilometertaxan försvinner.
– Tidigare har man behövt veta exakt vilken hållplats man ska till, det är inte rimligt om man åker sällan. Systemet var för krångligt, tycker Jyrki Vainio, enhetschef för kollektivtrafiken.
Nu indelas ön i stället i zoner, vilket känns igen från många andra regioner. Det blir dock bara två sådana på Gotland: Allt inom åtta kilometers radie från Visby busstation är zon A, hela övriga ön ingår i zon B.
– 30 kronor inom en zon, 50 kronor över två zoner, för enkelbiljett. Enkelhet har prioriterats, summerar Mariette Nicander, moderat ordförande för tekniska nämnden, som nyligen klubbade igenom det reviderade förslaget.
Det innebär att man kan åka långt för 30 kronor utanför Visby – men det kan samtidigt vara svårt att undvika ett byte i staden.
– Det finns ju inte riktigt någon ”norr-söder-linje”. Men turerna ska ses över längre fram och om en sådan skulle bli verklighet, som inte går genom Visby med omnejd, då skulle det bli enzonsbiljett hela vägen på den, säger Jyrki Vainio.
Att det kommer att kosta lika mycket att åka till Sundre som Stenkumla, från Visby, kanske höjer något ögonbryn. Sådana synpunkter är kollektivtrafikchefen beredd på:
– När man skär tårtan på ett nytt sätt kommer alltid någon känna sig förorättad. Men vi tänker på majoriteten och på enkelheten. Målet är att det ska bli lättare att bara kliva på bussen, för både bofasta och turister. Vi hoppas verkligen att fler ska upptäcka att det går att resa kollektivt på Gotland.
Varför är Visby med omnejd en egen zon?
– Det finns ett förslag på ett nytt stadslinjenät, som sträcker sig längre från staden. Då passar det med en zon som täcker in det. Vi beslutade om en radie på åtta kilometer, svarar Jyrki Vainio.
En helt ny produkt införs också: En gruppbiljett för max fem personer, som ska betala 150 kronor tillsammans för en tvåzonersresa.
– Vi funderade på att kalla det familjebiljett, men den ska fungera även för ett kompisgäng som tar bussen, är det tänkt.
Flera av rabattkorten blir samtidigt dyrare. Månadsvarianten som hette Länskort hade tidigare det ordinarie priset 750 kronor. Den som framöver vill betala månadsvis för tvåzonersresor betalar 1 000 kronor. Just den höjningen anses så pass kännbar att den införs över två år; den stannar på 875 kronor under 2024.
Årskort kostar i nuläget 7 500 kronor. Framöver blir det femhundringen dyrare för två zoner.
Men ett årskort för endast en zon är satt till 4 800 kronor. Om detta innebär en höjning eller sänkning är lite komplicerat, då det får jämföras med både ”Förortskortet” och ”Visbykortet”, vilket är månadspriser som inte kommer finnas kvar. Det beror på, helt enkelt.
Framöver kommer biljettpriserna att räknas upp årligen, i enlighet med konsumentprisindex, i stället för att nya politiska beslut ska tas vid varje höjning.
– Så är det redan på färdtjänst, sjukresor och många andra taxor och nu blir det så även med bussarna, kommenterar Jyrki Vainio.
Det blir också riktigt dyrt att försöka tjuvåka: En tusenlapp blir notan för den som åker fast.
– Det kostar ännu mer till exempel i Stockholm. Men vi hoppas dra in noll kronor på det, för då har vi inga fuskare.
Datum för införandet av hela det nya systemet är inte spikat, men preliminärt 1 maj 2024.
En produkt som diskuterats i många år är det så kallade Bussiga kortet. Det innebär avgiftsfria resor för folkbokförda öbor under 20 år, men endast på landsbygdslinjerna.
Här har det funnits många förslag på förändringar. Den senaste skulle ha inneburit att kortet expanderas till stadstrafiken också – men att det bara laddas med två resor per vardag och inget mer. Här fanns motförslag från Miljöpartiet att behålla kortet som tidigare, men utöka med fritidsresor för Visbyungdomar.
Beslutet blev: Inget alls.
Bussiga kortet blir kvar som det är och får sedan en egen översyn längre fram.
– Det passar inte helt med det nya zonsystemet, men det finns så många parametrar kring det kortet, så det får bli en separat diskussion, säger Jyrki Vainio.