Nu ska gotlänningarna hälsokollas

Hur är står det till med hälsan? Kanske får du ett mer exakt svar på det om du är en av de utvalda i LIV-studien.

Gustav Ohlsson, doktorand vid GIH, och Lena Kalling, forskare vid GIH.

Gustav Ohlsson, doktorand vid GIH, och Lena Kalling, forskare vid GIH.

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2013-11-30 09:00

Du kan eventuellt bli en av de 200, slumpvis utvalda gotlänningar, som erbjuds att delta i LIV-studien till våren.

Den grundliga hälsotestet, värt i runda slängar runt 2 500 kronor om man skulle betala det själv vid ett vårdföretag, sammanställer data på den hälsomässiga och fysiska statusen hos personer i åldrarna 20-65 år. Totalt är målet att 2 000 personer i hela landet (200 på Gotland) ska delta i undersökningen som börjar med att man får ett vykort hem i brevlådan. Efter ungefär en vecka kommer ytterligare information hem där man erbjuds att själv boka ett test, som tar 45 -60 minuter, i Visby, på södra eller norra Gotland.

– Då görs prestations- och kapacitetstester såsom exempelvis BMI, längd, vikt, konditionstest, säger Lena Kallings, forskare vid Gymnastik- och idrottshögskolan, GIH.

– Konditionstestet som görs heter Ekblom-Bak-testet, och det är mer pricksäkert på individnivå än tidigare tester, flikar Gustav Ohlsson in.

Han är doktorand vid GIH och arbetar med det landsomfattande testet tillsammans med Lena Kallings. Bakom dem pågår testledarutbildningen för fullt med deltagarna Annelie Hanebring, från Korpen, Anna Samelius, Visborgs OK, Örjan Börman, sjukgymnast vid lasarettet, Beatrice Månsson, sjukgymnast inom primärvården, Ninna Sjö, friskvårdspedagog, och Tönu Saartok, ortoped vid lasarettet. Med vid utbildningen är även Renée Adlertz, enhetschef inom sjukvården på Gotland och kontaktperson i projektet.

– Det känns jättespännande att Gotland är med och att vi sedan får återkoppling på projektet. Det ligger ju i tiden det här med hälsa, säger Renée Adlertz.

Tredje gången

Det är inte första gången som LIV-studien genomförs, den har genomförts både för tio och för tjugo år sedan. Det finns visserligen även andra tester som genomförts för att få en bild av hur gotlänningar mår men många av dem bygger på data som är självskattade vilket kan vara missvisande. Då tenderar män att svara att de är längre än de i själva verket är och kvinnor några kilo lättare än i verkligheten.

– Att delta i LIV-studien är att göra en jätteviktig insats sett i ett befolkningsperspektiv, säger Lena Kalling som hoppas på ett stor deltagarprocent från gotlänningarnas sida.

På frågan om vad man befarar att man ska upptäcka, svarar först Gustav Ohlsson snabbt:

– Vi är rädda för att övervikten har ökat.

– Och att mycket tyder på att vi byggt bort den fysiska aktiviteten, fyller Lena Kalling i.

Det är just sådana frågor som man kommer att få svar på om man väljer att medverka i testet. Under en veckas tid bär varje deltagare en liten dosa runt midjan, ungefär som en stegräknare, men som är betydligt mer avancerad. Den sammanställer data som är något av en hälsoundersökning "de luxe" där inte bara antalet steg registeras utan även om du gått fort eller långsamt, om du har pausat mitt i en aktivitet, under vilka tider på dygnet som du slöat till och varit passiv eller, tvärtom, varit aktiv. Bland annat. Allt registreras utan att du kan tjuvkolla på mätaren eftersom det inte syns ett dugg på den, du bara bär den på dig.

Som sagt, just nu utbildas de personer som kommer genomföra testerna runt om på Gotland. Till våren är det dags och svaret, ja, det får vi förhoppningsvis till hösten. Fram tills dess kan du göra ett liten förkoll på hur just du ligger till, ifall du är en av dem som slumpvis valts ut.

Medelvärde för Sit-ups:

Kvinnor : -< 5 sit-ups

20-29 år 13,8 (11%)

30-39 år 14,1 (6%)

40-49 år 11,7 (26%)

50-59 år 9,5 (39%)

60-65 år 8,6 (46%)

Män: -< 5 sit-ups20-29 år 15 (0%)

30-39 år 14,9 (0%)40-49 år 14,6 (4%)50-59 år 12,6 (16%)

60-65 år 11,7 (18%)

Källa: Liv 2000 rapport

Läs mer: www.gih.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!