Nu ska inspektörer kontrollera varenda uteservering

Region Gotland har fått in flera klagomål på krögare som struntar i att hålla avstånd mellan matgäster. Nu ska alla uteserveringar kontrolleras. "Det blir en rättvisefråga", säger enhetschefen.

Nu ska Region Gotlands inspektörer kontrollera krogarnas uteserveringar.

Nu ska Region Gotlands inspektörer kontrollera krogarnas uteserveringar.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Gotland2020-04-24 08:05

Folkhälsomyndigheten har gått ut med föreskrifter till bland annat restauranger och barer om att avstånd måste hållas mellan besökarna både inomhus och på uteserveringar för att undvika smittspridning. Ingen form av trängsel bland gästerna ska förekomma, skriver myndigheten, och mat och dryck ska serveras vid sittande bord, inte över bardisk.

Om gotländska krögare följer riktlinjerna ska Region Gotland nu ta reda på. Hittills har fem klagomål kommit in gällande restaurangverksamheter där det varit trångt, enligt Andreas Larsson, enhetschef för serveringstillstånd och livsmedelskontroller. 

– Hittills har vi bara gjort kontroller utifrån klagomålen som kommit in, men framöver kommer vi att göra riktad tillsyn mot krogarna. Det är viktigt att vi då besöker alla uteserveringar och inte bara de som fått klagomål. Det blir en rättvisefråga, säger Andreas Larsson.

På flera platser i landet, bland annat Stockholm, noterades det bland annat under påskhelgen alldeles för mycket folk på liten yta på krogar och uteställen. På andra orter har kommunerna redan börjat ge anmärkningar till krögare som inte följt rekommendationerna.

Nu väntar en lönehelg, när många kanske längtat ut och kommer att samlas på uteserveringar för en öl eller en bit mat.

– Risken med trängsel på uteserveringar kan ju bli särskilt tydlig nu när vädret blir bättre. Risken är nog större att man klumpar ihop sig på uteserveringarna än inomhus på krogar, säger Andreas Larsson.

Regionens inspektörer kan inte själva besluta att straffa eller stänga en krog, utan det blir upp till länets smittskyddsläkare att ta saken vidare om någon missköter sig.

– Som föreskrifterna säger har smittskyddsläkaren Maria Amér hela mandatet från Folkhälsomyndigheten, men däremot kan läkaren vid behov be miljö- och byggnämnden, som har hand om livsmedelskontroll, om hjälp, vilket skett nu.

Följer krogar inte föreskrifterna kan smittskyddsläkaren alltså besluta att stänga en verksamhet.

Om en krögare haft svårt att locka kunder men det plötsligt strömmar till folk och det blir trängsel, menar Andreas Larsson att reglerna ändå måste hållas.

– Jag ser hur många sliter och kämpar för att få in varenda krona. Samtidigt är smiddskyddslagstiftningen till för att skydda folks liv, och det är därför lagstiftningen och föreskrifterna är så stenhårda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!