Nu ska regionen kunna ta emot fler kvotflyktingar

I år ska Gotland ta emot 69 kvotflyktingar, men på grund av pandemin har bara 12 av dem kunnat ta sig hit. Resterande kommer nu under hösten.

Under pandemin har de av UNHCR tilldelade kvotflyktingarna inte kunnat ta sig från flyktinglägren till Gotland.

Under pandemin har de av UNHCR tilldelade kvotflyktingarna inte kunnat ta sig från flyktinglägren till Gotland.

Foto: Petros Giannakouris / TT

Gotland2020-08-10 07:30

Under 2020 ska Gotland ta emot 69 personer där samtliga är kvotflyktingar, det vill säga särskilt utsatta flyktingar som Sverige anvisats av FN:s flyktingorgan UNHCR. Totalt ska Sverige ta emot 5 000 kvotflyktingar i år.

Men på grund av rådande pandemi så har flyktingarna inte kunnat lämna FN:s läger och det var bara under januari och februari som Gotland kunde ta emot 12 av de 69 kvotflyktingarna.

Anna Myhr är chef för Region Gotlands arbetsmarknads- och integrationsenhet:

– Det har varit stopp hela våren men antalet har inte förändrats. Vi ska fortfarande ta emot 69 individer precis som vi anvisats vilket innebär att vi kommer behöva ta emot många fler per månad nu under hösten, säger hon.

Innan har regionen räknat med att ta emot upp till sex individer per månad, men å andra sidan är det inget nytt då Gotland tidigare anvisats 200 individer per år. Likväl är det en utmaning.

– Den största utmaningen för de som kom i början av året var att de inte hade samma möjligheter till etablering eftersom samhället i princip varit stängt. Svenskundervisningen har i vår skett på distans och det har generellt varit svårt med en etableringsstart, säger Anna Myhr.

För de som anländer under hösten är läget också ovisst.

– Kvotflyktingarna kommer direkt från FN:s flyktingläger och de har nu varit fast där en längre tid. Vi vet inte hur situationen ser ut för dem där men det kan tänkas att de behöver mer psykosocialt stöd när de kommer hit. Sedan är bostadssituationen alltid trängande här i Visby och på Gotland, men vi har ett bra samarbete med teknikförvaltningen och Gotlandshem. 

Enligt Anna Myhr får alla som kommer en andrahandslägenhet som de sedan har möjlighet att överta om man "skött" sig enligt Gotlandshems regler.

Under hösten kommer arbetsmarknads- och integrationsenheten få reda på hur många som Gotland ska ta emot under nästa år.

– När vi väl fått veta antal individer så dröjer det till bara en kort stund innan de anländer innan vi får reda på vilken ålder och kön det rör sig om, och om det handlar om familjer med flera barn eller ensamma individer. Nu på senaste har det varit främst människor från Syrien och Afrikanska länder.

Enligt Anna Myhr kommer förutom kvotflyktingar fler nyanlända till Gotland, då genom egenbosättning eller familjeinvandring.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!