Nu ska skrotet bort från gårdarna
Stiftelsen Håll Sverige rent samlar nu in skrot från lantbrukare på Gotland. Det är en kampanj som gäller att stora mängder lantbruksskrot som t.ex. uttjänta traktorer, plogar och skördetröskar, ska samlas in till återvinningen i stället för att stå och skräpa ner den gotländska naturen. Vi började prata om att samla in gamla maskiner för 2,5 år sedan. Jag tror att det nu kan finnas omkring tvåtusen ton att hämta på Gotland.
Alla lantbrukare erbjuds avgiftsfri hämtning. Det är stiftelsen Håll Sverige rent som i samarbete med återvinningsföretaget Stena Gotthard, inleder en kampanj på Gotland för att rensa bort skrot från de gotländska gårdarna. I samarbetet ingår också LRF samt Visby återvinning.
I går inleddes kampanjen på Gotland och ska pågå i sex månader. Man inledde förra året med ett pilotförsök i Halland, som gav 2 100 ton skrot. Nu har man samlat in skrot i Skåne, fortsätter med Gotland och sedan är det Stockholmsområdets tur.
Vi har tidigare haft insamling av skrotbilar. Det här är en utveckling av detta. När vi gjorde insamlingen av skrotbilar visade det sig att det fanns mycket skrot hos lantbrukare.Därför gjorde vi förra året ett pilotförsök i Halland, som gav över 2 000 ton. Sedan dess har det blivit en enorm efterfrågan, säger Lars Alm, kampanjansvarig inom Håll Sverige rent.
Vi vill ha bort skroten ur estetisk synpunkt. Samtidigt är det så att det är 75 procent billigare med återvinning av skrot än nyproduktion av stål och man tillverkar nu 50 procent av hela världsmarknadens stål med återvunnen skrot, säger Lars Alm.
Insamlandet av lantbruksskrotet går till så att lantbrukarna kontaktar stiftelsen Håll Sverige rent, som sedan kontaktar återvinningsföretaget Stena Gotthard. Sedan anlita Sten Gotthard lokalt Visby återvinning för insamlandet på Gotland.
Vi tar i princip emot all skrot, förutsatt att allt som är miljöfarligt är borttaget. Jag har hållit på med återvinning i tjugo år och detta är nu fjärde gången som vi samarbetar med Håll sverige rent, säger Stefan Ekström på Visby Återvinning.
Inom LRF på Gotland har man stor erfarenhet av insamlande för återvinning. Bland annat har det samlats in stora mängder plast. I år är det 200 ton och förra året blev det 160 ton, berättar Per-Rune Nypelius.
Det här med insamling för återvinning är inget nytt för oss. LRF är positivt till sådana här insamlingar. det stämmer väl överens med den policy LRF har. Det som inte används ska inte stå och skräpa. Det gäller att ha en så fin landskapsbild som möjligt, säger Ola Lindvall, tidigare ombudsman på LRF på Gotland.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!