Lagom till första advent 2023 kommer en kalender med tolv gotlänningar, alla stylade som drottningar. Bakom initiativet står Lena A Kahlbom, Carolina Bosdotri, Elisabeth Nilsson och Marika Amorstierna.
– Det finns två saker jag brinner för: Foto och välgörenhetsorganisationen Ecpat, som arbetar mot sexuell exploatering av barn. En dag slog det mig att man borde kunna kombinera de två sakerna, säger Lena A Kahlbom, som kommer att skänka pengarna som tjänas in på kalendern oavkortat till just Ecpat.
Men hur kommer drottningarna in i bilden?
– Syftet är att lyfta alla dem som gör fantastiska saker för sina medmänniskor i vardagen, kanske utan att märkas så mycket. Kvinnans roll har varit, och är fortfarande, att ta hand om andra. Men inuti varje smutsigt förkläde finns en drottning och en riktig powerkvinna. Så blir drottningar förstås bra på bild.
Jurygruppen tar emot nomineringar från allmänheten fram till 15 mars. I april kommer det slutgiltiga urvalet att göras och bildidéer tas fram.
– Vem som helst kan i princip nomineras, bara man är folkbokförd i Sverige och tar avstånd från saker som pedofili, rasism, homofobi och annan trångsynthet. Kön är heller inte viktigt. Det går även bra om man identifierar sig som queer eller hen. Det viktiga är att man värnar om dem som behöver hjälp i det lilla eller stora i vardagen.
Lena A Kahlbom drar några exempel på tänkbara drottningkandidater:
– Det kan vara fröken på förskolan, hon i kassan på Tempo eller grannen som sliter hemma med sin Alzheimerssjuke make. Kort sagt alla om vilka man säger: Hur orkar hon? Hur får hon sin vardag att gå ihop?
Till och med personer som vill nominera sig själva uppmuntras att skicka in en ansökan.
– Jantelagen gör sig icke besvär i min värld. Om man går hemma med tre tonåringar och mest av allt vill skjuta sig själv i foten, då måste det vara okej att önska sig lite uppskattning, säger Lena A Kahlbom.
Parallellt med kalenderarbetet samlar hon och de andra in sponsorpengar till förmån för Ecpat.
– Målet är medvetenhet om de här frågorna, inte att samla in ett visst belopp. Många har knapert nu, men ka man skänka tio kronor, så är det tio fantastiska kronor. Det viktiga är inte få stora bidrag utan många små, säger Lena A Kahlbom.