Nu ska vår fritid kartläggas
Finns det för många ridhus på Gotland? För få fotbollsplaner? Brukar du släktforska? Hade du föredragit att åka slalom, om möjligheten funnits?Har du tur är du en av tusentals gotlänningar, som i dagarna får tycka till om-och kanske påverka-öns kultur- och fritidsutbud.
Efterfrågat. På Solbergabadet i Visby har man på söndagarna omkring 80 besökare under två timmars allmänt bad. Andra populära fritidssysselsättningar är fotboll, ridning, släktforskning och att spela i band.Foto: Henrik Radhe
Foto: Henrik Radhe
Undersökningen har genomförts två gånger tidigare, senast 2004 då omkring 2000 svarade. Den visade att nio av tio gotlänningar i stort sett var nöjda med sin fritid.
Det fanns dock såväl önske- som klagomål.
Bland annat ville man ha ett bättre utbud av vintersporter. Inte helt lätt ordnat, konstaterar förvaltningen.
Exempelvis har diskussioner om att skapa en konstgjord, ekologisk slalombacke förts men inte lett framåt.
Påverkade
I enkäten 2004 tyckte gotlänningarna mest om att bada på simhall. Många gjorde det - och ännu fler skulle vilja göra det. "Varför gör de då inte det? Kan det bero på öppettiderna?", undrade kultur- och fritidsförvaltningen.
Söndagsöppet infördes på de fyra kommunala simhallarna och årets enkät kan visa om det var rätt gjort.
I andra fall kan glapp mellan tillgång och efterfrågan lösas exempelvis genom att stötta befintliga föreningar, eller göra fler lokaler tillgängliga.
Mindre tillgängligt
Den enskilt största idrotten, sett till antal utövare, är fotboll. Det finns 54 fullstora planer på Gotland och kommunen ger driftsbidrag till samtliga. Där finns inte mycket att säga om bristande tillgänglighet. Den näst största idrotten är ridsport, som kraftigt domineras av kvinnliga utövare. Det finns totalt 22 ridhus på ön, varav kommunen stöttar 9.
Snedvridet?
-Jag förstår ridsportens behov men tycker vi tillgodoser det ganska bra, säger Jan Alamo som jämför med andra regioner i Sverige.
Återstår att se om gotlänningarna håller med. Många får säga sitt.
Undersökningen kostar omkring 100000 kronor. Kultur- och fritidschef Lars Danielsson menar att det är väl spenderade pengar, eftersom verksamheten årligen får 120 miljoner kronor av öns skattebetalare.
Resultatet väntas stå klart i december. Det kommer bland annat att infogas i ett nytt och omfattande kultur- och fritidspolitiskt program, som under vintern ska ut på remiss och tidigt i vår fastställs av kommunfullmäktige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!