2014 inleddes arbetet med att forma det självmordsförebyggande programmet på Gotland. Det antogs slutligen av regionfullmäktige i oktober 2015. Folkhälsostrategen Veronica Hermann har varit med att ta fram programmet och i arbetet som varit därefter.
– Vi har sedan programmet antogs arbetat med att implementera det i Region Gotlands olika verksamheter, säger Veronica Hermann.
Det är flera olika delar som finns med i strategin som nu blivit bättre, menar hon.
– Det ena var att öka kunskapen kring självmord i all vår verksamhet. De som möter människor som är självmordsnära ska ha fått en bättre kunskap om det området. Sedan hade vi med ett speciellt fokus på barn och unga, det är inte dem som främst tar självmord. Men om vi ökar kunskapen kan vi fånga upp unga tidigare.
– Stödet till efterlevande vid självmord har vi inte löst på ett strukturerat sätt, men vi har kommit en bit på väg.
Nu pågår arbetet med att revidera programmet. Ett första förslag kommer att vara klart i början av 2020 och tanken är man ska komma vidare i det så viktiga arbetet.
– Vi måste ha mer kunskap i samhället och ge gott stöd och vård genom våra verksamheter. Sedan måste vi generellt förstå att självmord inte är något man väljer. Det är inget man gör för att man vill dö, utan det är för att man inte orkar längre, säger hon.
Tio personer ingår i den grupp som arbetar med revideringen av programmet. En av sakerna som man påpekat är att män behöver bli bättre på att prata om sin psykiska ohälsa och bryta normer. I gruppen återfinns det tio kvinnor, men ingen man. Det kanske är ett tecken på att män har svårt att prata om dessa saker.
– Vår arbetsgrupp kommer från ämnesområden som vård, omsorg, utbildning och socialtjänst. En stor del av dem som arbetar där är kvinnor och inte män. Grundproblemet är att det är ojämställt i de verksamhetsområden och då är det inte konstigt att en stor del är kvinnor i vår grupp.
Hon säger att det fördjupade arbetet ska ge nya insikter till regionens verksamhet.
– Vi är inne på nya saker och ska bryta ny mark. Nu har vi gjort de mer självklara sakerna och nu ska vi göra de sakerna som är ännu svårare att komma tillrätta med. Hur kan vi fördjupa kunskap kring självmordsnärhet och samverka bättre för att hjälpa den som inte orkar leva?, frågar sig Veronica Hermann.
Vad hoppas du att det ske ge?
– Jag hoppas att det kommer hjälpa oss inom regionen att ta nästa steg i det självmordsförbyggande arbetet. Förut var det här ett kunskapsfält som man inte pratade om, nu gör vi det på ett helt annat sätt. Det första programmet har haft effekt, nu ska vi bli ännu bättre.
– Det handlar bland annat om komplexa frågor som till exempel när vi får kontakt med någon som försökt ta sitt liv, hur vi då får alla tänkbara hjälpinsatser kring den här personen.
Psykisk ohälsa är något som många upplever är tungt att prata kring. Ser du ändå positivt på framtiden?
– Jag tycker att det som är positivt är att vi pratar om det och att det lyfts i olika sammanhang. Vi är många som jobbar med det och det finns verkligen ett fokus på frågan. Det tycker jag är väldigt hoppfullt, säger Veronica Hermann.
– Guldhjärnegalan som uppmärksammade psykisk ohälsa var viktig och det känns som att någonting verkligen händer på Gotland. Det skapas en folkrörelse för att lyfta psykisk ohälsa på Gotland och hjälpa till.