Nu skall öns krogar bli nyktrare och mindre stökiga Krögare, serverings-personal och dörrvakter går kurs för att minska våldet och fylleriet

"Du, det är dags att gå hem nu..."
Alla som någon gång hört orden uttalas av personalen på en krog, vet vad klockan är slagen. Intaget av alkohol har varit för stort, och det har noterats av omgivningen. I Stockholm drivs sedan sju år ett mycket lyckat projekt för att minska berusning och våld på och utanför krogarna.
Nu ska Gotland kopiera de goda resultaten från STAD-projektet.

Gotland2002-11-13 04:00
I Stockholm har man sitt STAD-projekt, STockholm förebygger Alkohol- och Drogproblem. Något namn på det gotländska projektet finns inte, men nu ska branschen möta ett problem med mer utbildning.
På Gotland startar man med drygt en handfull restauranger, etablerade ställen som får fungera lite som spjutspetsar och som bjudits in till projektet av kommunen.
<span class=MR>Krogar som tar täten</span>
Krögare och kanske någon ur personalen (servering eller dörrvakt) ska i början av nästa år åka till Stockholm och ta del av projektets erfarenheter och senare, skräddarsy en gotländsk utbildning.
På Gotland deltar ägarna till Burmeister, Gutekällaren, Hamnplan 5, Munkkällaren, Underbar/Lilla Elefanten, Hamra krog och Snäck.
Projektet samordnas av Åsa Olofsson, utredningssekreterare vid kommunens konsult- och projektenhet. Med i nätverket kring projektet finns också polisen, Brottsförebyggande rådet, hotell- och restaurangfacket med flera.
Minskad berusning på krogen med krogägarna själva i förgrunden kan tycks motsägelsefullt. Är dom inte intresserade av att sälja så mycket som möjligt och alltså håller man nu på att göra sig av med sina bästa kunder, de som dricker sig redlösa..?
­ Nej, så är det faktiskt inte, försäkrar Lennart "Lenta" Rosenlund på Munken.
­ Vi vill inte sälja mycket till få, vi vill hellre sälja lite till många gäster.
På krogen kommer den som fått för mycket att i högre utsträckning än hittills, antingen bli avvisad eller utkastad, eller så kan man tänka sig att man följer stockholmsmodellen och vägrar sälja mer alkohol som ett första steg.
<span class=MR>...hur var det här då?</span>
Men vakterna kommer att få en ännu viktigare roll framgent.
Deras klassiska frågan, "...och hur var det här då..?" kommer kanske att bli ännu mer psykologiskt förfinad.
Men Lennart Rosenlund menar att det är en bra fråga redan i dag.
­ Det är ju lite provokativt att fråga så och den som då har fått tillräckligt, klarar inte alltid att hantera konflikten som han eller hon hamnar i med vakten. Och klarar man inte det, ska man inte heller komma in.
Efter utbildningen i Stockholm är det meningen att man ska utarbeta en lokal kursvariant och sprida kunskapen till så många krogar som det är möjligt. Även säsongsetablissemangen ska engageras i arbetet.
Lennart Rosenlund påpekar att det inte alltid är som många tror, att det är under sena nätter sommartid som problemen med överförfriskade personer är som störst.
­ Vi går nu in i en period med julbord... Det händer tyvärr allt för ofta att folk som ska på julbord, är kraftig berusade redan när de kommer.
Och han bedyrar att gäster ska behandlas lika. 18-åringen i shorts och t-tröja en ljummen sommarkväll ska ut från krogen om han inte sköter sig, företagaren med slipsen på vid julbordet ska också ut om han eller hon inte svarar mot restaurangens krav.
<span class=MR>Inte mer bus på gatan</span>
Men om fler ska ut på gatan för att de är berusade, ger inte det mer problem på stan?
­ Nej, säger Mårten Landahl som arbetar med brottsförebyggande frågor på kommunen:
­ Det är kanske tvärtom så att man får en spridning på de som avvisas, i stället för att alla kommer ut på gatorna vid samma tid när krogarna stänger!
Lennart Rosenlund hoppas att utbildningen ska ge personalen ännu mer råg i ryggen så att de vågar säga ifrån, vågar ingripa innan det går över styr.
­ Men då måste de som jobbar på krogarna veta säkert att de gör rätt, att de känner vilken roll man har exempelvis som servitör. Inte bara att servera utan också att vägra servera.
Våldet på stan ökar, sägs det allmänt. Men Fredrik Persson, narkotikapolis, avfärdar allt tal om en dramatisk ökning:
­ Det är inte något jättestort problem i dag men det kan bli om vi inte agerar nu.
<span class=MR>"Fulla" skådespelare</span>
I Stockholm har bråken i och utanför krogarna minskat påtagligt sedan projektet startade. Det talas om 30 procent färre ingripanden.
I november-december 2001 besöktes 100 krogar i Stockholm av skådespelare som spelade kraftigt berusade. Skådespelarnas uppgift var att beställa starköl. Olika typer av restauranger ingick i studien (nattklubbar, barer/pubar och matrestauranger). Observatörer fanns på plats vid varje krogbesök. Totalt nekade 70 procent av de besökta krogarna att servera starköl.
År 1996 nekade 5 procent av restaurangerna att servera skådespelarna och år 1999 nekade 47 procent av restaurangerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om