Nu står dörren öppen för privatiseringar inom vården
Norra Gotland i allmänhet och Fårösund i synnerhet stod i centrum i går för kommunfullmäktige.Hela fullmäktigeförsamlingen åkte norrut, ägnade timmar åt att se på samhället och KA3-området innan det var dags att börja sammanträdet och fatta beslut.Vid mötet i KA:s filmsal vädrades många ord om förslaget till konkurrensplan för hälso- och sjukvården, men det visade sig att några stora meningsmotsättningar inte fanns egentligen. Krav från socialdemokraterna om vissa ändringar ("skall" bör bytas mot ¿kan") till trots, så röstades det förslag igenom som anger färdriktningen för mer privat vård på Gotland.
Torgny Lihnell, miljöpartiet, var mer moderat (!) i sin känslomässiga recension av förslaget: Tyvärr, tyvärr, säger jag!
Han tyckte att man inte behövde ett instrument, en plan, för konkurrensutsättning:
Vi har redan alla möjligheter till konkurrens om vi vill.
Den borgerliga linjen, framförd av Lena Celion, var att konkurrens är något bra, ett sätt att få bättre vård. Däremot klargjorde hon att det inte var ett sätt att sopa undan det rekordstora underskottet i nämnden (-78 miljoner i fjol), men att konkurrens skulle kunna bidra till att minska underskottet.
Vi har aldrig påstått att konkurrensutsättning är den enda lösningen.
<span class=MR>Tydlig plan viktigt</span>
Socialdemokraternas Leif Dahlby fann både för- och nackdelar med konkurrens och det var på hans konstaterande att konkurrens aldrig kan lösa vårdens ekonomiska problem, som Celion svarade.
Han ville att en del ord skulle bytas ut i förslaget för att undanröja eventuella oklarheter och han betonade vikten av att planen ses över varje år.
Det är viktigt att konkurrensplanen blir tydlig.
Carina Lindberg (v) undrade om verkligen konkurrens ska lösa alla ekonomiska problem:
Ingenstans i landet finns bevis på att vården blivit billigare på grund av konkurrensutsättning.
Hon lyfte fram ledord som samverkan, planering och prioriteringar och menade att konkurrens, riskerade att leda till rakt motsatt håll.
En bra verksamhet ska vara drivkraften i vården.
<span class=MR>Värnade vårdpersonalen</span>
Lena Celion tyckte att vi måste vara beredda att pröva olika modeller för att få ner kostnaderna och framhöll att konkurrens kan vara en del, men att den delen kan bli stor.
Karl-Henrik Fridblom (m) tyckte att människorna som arbetar i vården glömts bort och att man för lite fokuserat på vikten av att väl sammanhållna team med känsla för kvaliteten i jobbet och ekonomin som den kanske viktigaste faktorn om man vill råda bot på skenande kostnader.
Det handlar mycket om trivsel, om små grupper, att människor blir synliga på arbetsplatsen. Att man känner att ens egna idéer kan få genomslag, att man är med och påverkar, driver utvecklingen framåt.
Bort från rationellt stordrifttänkande, var hans grundtes.
Brittis Benzler (v) betonade också ledarskapets betydelse och att personalen blir sedd. Hon var rädd för att man med automatik ser att privat vård synonymt med smått, trevligt och effektivt men att offentlig vård är motsatsen.
Konkurrensplanen fastställdes till slut och innebär bland annat att distriktsvården kan komma att drivas i privat regi.
<span class=MR>Överförmyndaren</span>
Det blir en ny organisation för överförmyndaren i kommunen. Tidigare har tjänsten varit en politiskt styrd tillsättning, nu ska överförmyndaren vara en kvalificerad tjänsteman med knytning till ledningskontoret eller någon enhet på konsult- och servicekontoret.
Brittis Benzler med flera hade motionerat och föreslagit att en nämnd för näringslivsfrågor ska inrättas. Sedan årsskiftet finns ett regionalt utvecklingsutskott som sammanträtt en gång.
Absolut ett steg i rätt riktning mot en bredare förankring av näringslivsfrågorna, tyckte hon, och hoppades på ännu bredare politisk förankring.
<span class=MR>Gratis kollektivtrafik</span>
Gratis kollektivtrafik? Jo, det vill Yngve Andersson och krist-demokraterna ha, men motionen stannade med en gedigen utredning som inte gav stöd för fri bussåkning. Nils Ronquist (kd) var nästan barnsligt förtjust i utredningens kvalitet och bedyrade att han avnjutit varenda mening!
Att införa nolltaxa i kommunen skulle kosta 16 miljoner om året, pengar som inte finns.
En utredning ska nu skyndsamt med utgångspunkt från Fenomenalen på länsmuseet se på möjligheterna att inrätta ett teknik- och naturvetenskapligt centrum på ön. Kanske till en del en mobil inrättning som kan serva öns alla skolor.
Fenomenalen vill, men kan inte expandera i sina nuvarande lokaler.
Var i Visby hamn ska mastkranen stå?
Flytta den tillbaka från Slottshamnen till fiskehamnen där den stod tidigare, föreslog Lena Palmborg-Karlsson (s) i en motion, men fullmäktige valde att ligga lågt och avvakta den pågående hamnutredningen. Kranens placering matchar inte djupet i hamnen och det ger problem för lite större båtar.
En kran som inte går att använda, det är ovärdigt Gotland. Ryktet går redan att det inte är någon idé att segla till Visby, sa Karl-Henrik Fridblom.
Ove Nyman (m) lovade att ta en krandiskussion med hamnchefen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!