På flera håll i landet har köerna till hyresrätter blivit längre i takt med att mångas privatekonomi blivit alltmer ansträngd. I Stockholm köar i dag sammanlagt 810 000 personer för en hyresrätt på Stockholms bostadsförmedling – vilket är den högsta siffran någonsin.
Även på Gotland har bostadsköerna blivit längre. Framförallt är efterfrågan hög på tvåor och treor, förklarar Lina Runander, kundservicechef på Gotlandshem. Enligt siffrorna har antalet personer i bostadskön gått från knappa 50 000 till nästan 55 000 sedan mars 2022.
– Kön ökar hela tiden. Det är personer som bor i övriga Sverige och i andra länder som ställer sig i kön för att man kanske i framtiden vill flytta hem till Gotland. Kön blir som en försäkring. Vi vet inte exakt hur många som aktivt söker bostad just nu, säger hon.
Enligt siffror från Gotlandshem har kötiden för en hyresrätt ökat på nästintill samtliga orter som finns med i statistiken. Längst får man vänta på en hyresrätt i Väskinde och Fårösund. Joakim Martell, vd på Gotlandshem förklarar att närheten till Visby är en förklaring till att kötiden till en hyresrätt i Väskinde ligger på hela 18 och ett halvt år.
– Kommunikationerna är förhållandevis bra och det finns tillgång till förskola upp till sjätteklass. Dessutom är prisbilden på småhus hög trots att det nyproducerats mycket i närområdet. Det är en bidragande orsak till att många vill ha en hyresrätt där.
Han fortsätter:
– I Fårösund har man nära till Fårö och nästintill all infrastruktur man behöver med skolor och affärer. Prisnivån på småhus är ganska hög. Därför väljer många att hyra istället för att köpa.
Ett annat skäl till att bostadsköerna växer är den svaga byggtakten på ön – ett problem som går flera år tillbaka i tiden.
– Produktionen ligger långt under hälften av det bedömda behovet samtidigt som det är ont om byggbar mark. Marken är dyr och byggkostnaderna på Gotland är höga. Ökad konkurrens genom att byggföretag från fastlandet ska satsa på Gotland kräver väldigt stora projekt, och då räcker det inte med 15-20 lägenheter åt gången, säger Joakim Martell.
Har det tuffa ekonomiska läget förändrat situationen för er och era hyresgäster?
– Inte i egentlig mening. Lite förenklat kan man säga att de som har det svårast bor hos oss eftersom vi har de billigaste bostäderna. En stor del av hyresrätterna utanför Visby och i Visbys äldre områden har en låg hyresnivå. Där är det också lättare att kunna få en bostad som familj med låg inkomst.
Låginkomsttagare skulle dock inte få någon omedelbar hjälp av en ökad nyproduktion – utan det är först när hyresgäster som bor i äldre bostäder flyttar in i nyproducerade som billigare alternativ blir tillgängliga, förklarar vd:n.
Hur kan ni hjälpa hyresgäster som kämpar med att få det att gå ihop?
– Vi har ändrat hanteringen om man inte betalar hyran i tid när det börjar närma sig inkasso. Det ska mycket till för att vi ska driva ett ärende till sin spets. Oftast fångar vi upp sådant i dialog tillsammans med socialtjänst och de drabbade individerna. Samtidigt finns det en vana hos familjer med låg inkomst att hantera situationen. Det är värre för personer med liten marginal som tagit lån och köpt bostad. Där kan räntan slå hårt, säger Joakim Martell.