Nu står ön utan försvar
Gotlands regemente P 18 läggs ner. Tofta skjutfält, Hällarna och Visborgs slätt överges. Var nionde anställd mister jobbet. Kvar blir tre mindre enheter, femtiotalet jobb. Kanske mer.Stämningen var dämpad när Gotlands militära ledning presenterade ordern om avveckling.
Nej, P 18:s chef Gunnar Karlson hade ingen bra dag igår. Inte heller hans drygt 600 kollegor, som under förmiddagen fick samma besked via satellitsändning: Förbered nedläggning av Gotlands regemente, P 18 och militärdistriktet, MDG.
Så lyder regeringens försvarsproposition, beslut ska fattas av regeringen i höst, och så lyder följaktligen ÖB Håkan Syréns order.
Under våren och sommaren 2005 kommer P 18 och FMLOG att nedgå till nästan ingenting. Den 30 juni 2006 ska P 18 vara helt avvecklat, sade Karlson.
Övningsområdena vid Tofta, Hällarna och Visborgs slätt överges. Endast Trälge skjutfält vid Fårösund och övnings- och skjutfältet vid Tingstäde behålls.
De värnpliktiga som nu gör sin utbildning på Gotland, får gå kvar. När de rycker ut i april 2005, är även den epoken avslutad.
Merparten av de drygt 600 anställda, omkring hälften civila och hälften yrkesofficerare, mister sina jobb på ön. De civila sägs upp på grund av arbetsbrist, yrkesofficerarna erbjuds om omplacering.
Vi har redan börjat planera för deras framtid, det är en av våra viktigaste uppgifter nu, sade Karlson som också lade några diplomatiska ord i sammanhanget.
Regeringspropositionen handlar inte främst om nedläggningar, utan om att fortsätta skapa den försvarsmakt Sverige behöver i framtiden. Nedläggningar är en del av processen, inte ett mål.
Men det var tydligt att förslaget och ÖB:s order var tunga att bära.
Vi är naturligtvis besvikna att våra argument inte räckt, konstaterade Karlson.
Stabschef Karl Engelbrektson delade känslan.
Jag trodde till alldeles nyligen att P 18 skulle få plats i det nya. Men jag kan se logiken i förslaget, tyvärr. Det finns inget alternativ.
Som det ser ut i dagsläget blir ett 50-tal jobb kvar, kanske fler.
Gotlandsgruppen, som stöttar och utbildar Hemvärnet och frivilligförsvaret, bevaras. F 17 G, en bas inom Blekinge flygflottilj blir också kvar. Likaså Sjöcentralen, med bas i Fårösund.
Behovet av hemvärnet ökar när P 18 försvinner, påpekade Karl Engelbrektson.
En mindre del av Försvarsmaktens logistik på Gotland, FMLOG, blir också kvar.
FMLOG läggs inte ner, utan anpassas till en minskad efterfrågan på orten. Konsekvenserna för oss som arbetar här blir dock desamma, sade FMLOG:s talesman Bengt Björkander.
Enheten har i dag 247 civila och 21 officerare anställda. Det exakta kvarvarande antalet kommer att visa sig efter hand. En planerad del av Försvarsmaktens omorganisation är att centralisera all logistik. Skulle den i slutändan förläggas till Gotland så handlar det om 100-150 jobb, enligt Björkander. Men det är ett halmstrå.
Gotsam sägs bli kvar, även om vissa beståndsdelar försvinner. Vad som händer med regementsområdet och all mark återstår att se. Frågan hamnar nu hos Fortifikationsverket och Vasallen.
Budbärare. "Den 30 juni 2006 ska P 18 vara helt avvecklat." I går presenterade MDG:s stabschef Karl Engelbrektson, P 18:s chef Gunnar Karlson och FMLOG:s talesman Bengt Björkander konsekvenserna av regeringens försvarsproposition.Foto: Henrik Radhe
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!