Farmaceutens bästa tips mot pollenallergin

Pollensäsongen har dragit igång och för många innebär detta en vardag med nysningar, rinnande ögon och nästäppa. På Gotland är risken för stora halter pollen redan stor, men farmaceuten Helena Olsson menar att det finns flera sätt att lindra besvären.

Farmaceutens bästa tips mot pollenallergi

Foto: Albin Jakobsson

Gotland2024-03-06 17:15

En lång och kall vinter har gjort att pollensäsongen sköts fram en aning, men nu är den igång. Enligt pollenrapporten.se, som ägs och förvaltas av Naturhistoriska riksmuseet, är risken för stora halter pollen på Gotland hög inom de närmaste dagarna. Detta på grund av pollen som följt med vindar från Polen.

Helena Olsson är chef för apoteken på Visby lasarett och Östercentrum. Hon menar att det börjat märkas att pollensäsongen är igång.

– Det känns absolut som att det börjar dra igång. Förra veckan (vecka 9) sålde vi cirka 100 förpackningar allergitabletter på en hel vecka. Bara första dagen denna vecka (måndag 4 mars) sålde vi 53. Det innebär att vi på bara en dag sålde mer än hälften av det som såldes föregående vecka, säger Helena Olsson.

undefined
Helena Olsson är chef för apoteken på Visby lasarett och Östercentrum.

I dagsläget är det framför allt pollen från al och hassel som härjar.

– För vissa är det som värst nu, medan vissa stackare är allergisk mot samtliga pollen, säger Helena Olsson som är bekymrad över klimatets utveckling och påverkan på pollensäsongen.

– Fortsätter utvecklingen på samma spår, med ett mildare klimat, lär det bli längre pollensäsonger i framtiden.

Enligt en undersökning gjord av Verian på uppdrag av Apotek Hjärtat, så har nästan 40 procent av pollenallergikerna dålig koll på vad man kan göra för att lindra besvären. Helena Olsson menar att det finns flera olika alternativ.

– Till en början är det bra att fråga någon på ett apotek så att man får hjälp. Sedan finns det många allergitabletter som ger snabb effekt efter en timme, och håller i cirka ett dygn. Mycket av det som bara funnits som receptbelagda allergiläkemedel, finns i dag även receptfritt, säger hon.

undefined
Pollensäsongen är igång på Gotland.

Det finns även åtgärder att ta till i sin vardag, för att förebygga och minska pollenbesvären.

– Man bör inte vädra kläder och lakan utomhus. Ta inte med blommor in och var inte ute med blött hår, då kan pollen fastna i håret. Tycker man om att träna utomhus, men tycker det blir för jobbigt med all pollen, kan man försöka göra det tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Då är det fortfarande lite fuktigt och inte samma pollenpåslag, säger Helena Olsson och tipsar också om att uppdatera sig om pollenprognosen dagligen.

– Det skiljer sig så mycket från dag till dag. Exempelvis när det är regnigt och sämre väder så är det oftast mycket bättre för pollenallergiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!