"Nu tänker statsministern som jag gjorde för tio år sen"
När statsminister Fredrik Reinfeldt besökte Gotland på onsdagen luftade han sina tankar kring att ge ersättning till fartyg som lämnar ifrån sig sitt oljespill samt att också undersöka om det finns möjligheter att ordna så att fartygen kan bli av med oljan under gång till havs; allt för att minimera oljeutsläppen i Östersjön.- Bra, säger Sigvard Henriksson i Ljugarn.- Det är helt i linje med hur jag tänkte för snart tio år sedan då mina tankar resulterade i två riksdagsmotioner.
- Såg att du var på Gotland! inleder Sigvard med.
Sigvard är miljökämpe och kanske mest känd som fiskevårdare. När han läste tidningsreferaten efter Fredrik Reinfeldts Visby-besök kände han för att berätta för statsministern att de här sakerna varit på tapeten tidigare.
Tio år sedan
Det var när Sigvard grubblade kring oljeutsläppsproblematiken för nu nästan tio år sedan som han kom på tanken att det borde ordnas ett mobilt omhändertagande av oljeresterna, som befälhavarna annars så ofta låter släppa ut i havet. Och ett pantsystem.
Det var 1997 som Sigvard först själv utvecklade sina tankegångar och sedan kopplade in dåvarande riksdagsledamoten Lilian Virgin (s), som två år i rad motionerade om saken tillsammans med ett par partikamrater..
Motionerna gick, liksom Sigvards Henrikssons förslag, ut på att man från Gotland går ut med mindre båtar till fartyg som anmält att de vill bli kvitt sin olja. Oljan läktras över och pant betalas; detta för att undvika att dumpning skall ske.
- Lösningen skulle vara ett antal mindre tankfartyg som agerar sopstationer utmed traderna, skrev Lilian Virgin i motionerna, som emellertid inte ledde till något positivt beslut.
Jobb till Gotland
- Förutom att den här lösningen skulle få bort oljeutsläppen så skulle den ge jobb till Gotland, understryker Sigvard Henriksson.
Den verkligt stora "motorvägen" för handelsfartyg går öster om Gotland. Där är trafiken mycket intensiv men en klar tendens är att också trafiken väster om Gotland har ökat betydligt på senare tid.
Det finns prognoser för framtiden som talar om att transportvolymerna kommer att öka mycket kraftigt, med 40 procent från mellan 1995 och 2017.
Sigvard satt inte bara på kammaren och tänkte utan han var också ute i verkligheten och undersökte.
Han tog exempelvis kontakt med dåvarande chefen på Cementa för att ta reda på om man där kunde tänka sig att ta hand om eventuellt oljespill och han fick klartecken.
"Högre upp..."
- Trots att det blev motioner hände inget mer, konstaterar Sigvard.
- Felet var kanske att det kom från en vanlig simpel medborgare och inte från någon högre upp i hierarkin, någon generaldirektör eller så...
Nu hyser Sigvard i alla fall viss förhoppning om att något som är positivt för havsmiljön - och för jobben på Gotland - skall hända. Nu har ju tankarna slagit rot "högre upp i hierarkin" för så mycket högre upp än till statsministern kan man ju inte komma. Och det står klart att något måste hända nu, inte minst med tanke på att det i ett måldokument står att "utsläppen av olja och kemikalier från fartyg skall minimeras och vara försumbara senast år 2010."
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!