Nu utmanas regionens verksamheter

Sedan regionen införde utmaningsrätt har två utmaningar inkommit. "Det är spännande" säger regionrådet Eva Nypelius.

Gatustädningen i Visby är en av de verksamheter som nu utmanas av en privat entreprenör. Det är politikerna som sedan bestämmer om det är lämpligt att låta någon annan sköta verksamheten.

Gatustädningen i Visby är en av de verksamheter som nu utmanas av en privat entreprenör. Det är politikerna som sedan bestämmer om det är lämpligt att låta någon annan sköta verksamheten.

Foto: Karl Melander/arkiv

Gotland2020-02-11 06:03

I oktober förra året beslutade regionfullmäktige att utmaningsrätten skulle återinföras på Gotland. Det betyder att det går att lämna förslag om att en del av regionens verksamhet ska upphandlas. Hittills har två utmaningar inkommit, den senaste från ett företag som vill ta över driften av Solbergabadet och Hemsebadet. Nu försöker regionens förvaltningar hitta sätt att hantera förslagen.

– Det är nytt och vi försöker hitta rutiner för hur vi ska göra. Vår uppgift är att lämna en utredning till politikerna som sedan fattar beslut om verksamheten ska upphandlas eller inte, säger Per Wallstedt, fritidsstrateg på Region Gotland.

Ärenden om utmaningar ska hanteras skyndsamt men vad det innebär är en tolkningsfråga. I nästa vecka ska förvaltningen ha ett avstämningsmöte där tjänstemännen ska bestämma hur de ska jobba vidare med utmaningen och de ska också ta fram en tidplan för när en utredning kan vara klar.

– Det måste finnas en viss förståelse för att vi behöver tid att leverera ett bra underlag, säger Per Wallstedt.

Den andra utmaning som skickats in till regionen handlar om gatustädningen i Visby. Utmaningen kommer från en entreprenör som säger sig kunna sköta städningen billigare och dessutom kunna göra det på ett sätt som är bättre för miljön. 

– För att vi ska kunna titta på det här så har vi bett entreprenören att komma in med en mer detaljerad beskrivning av vad man utmanar om, säger Isak Malm, avdelningschef på regionens gata- och park avdelning. 

Det var regionens borgerliga partier som tillsammans med Sverigedemokraterna röstade igenom utmaningsrätten i fullmäktige. 

– Det är spännande att det kommer in utmaningar. Nu behöver förvaltningarna väga plus och minus mot varandra och analysera hur utmaningarna kan påverka verksamheten i stort, säger regionrådet Eva Nypelius (C), som tror på fler utmaningar framöver.

En som har erfarenhet av utmaningsrätten är Mona Klasarve. För ungefär 10 år sedan lade hon ett anbud på att driva kiosken på lasarettet i Visby. Men anbudet förkastades, bland annat för att hon inte ville gå med på regionens krav om att hon skulle överta den personal som jobbade i kiosken.

– De ställde sådana villkor som man nästan inte kunde uppfylla. Det kändes snopet, säger hon.

Idag har hon inga planer på att lägga några nya anbud men hon tror att utmaningsrätt kan vara positivt.

– Det kan vara bra, för det blir fri konkurrens. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!