Nu vågar de sju lamm- bönderna ta ut svängarna

De hade skinnen, men de hade inte kunnandet om hur man gör något av dem.
Efter tre terminer på Heli Kurists skinnsömnadskurs har sju lammbönder lärt sig att sy i lammskinn, konstruera mönster och ta ut svängarna.

Gotland2005-11-18 06:00
Det är sista dagen på skinnsömnadskursen i Heli Kurists baptistkapell i Stånga. Det är dags att runda av tre terminers arbete och flera av eleverna håller på med den skinnväst som är själva examensarbetet.
Ingen väst är den andra lik, alla har gjort sina mönster själva och några har hämtat inspiration till västarna från gamla modeller i Skansens klädförråd i Stockholm. Alla har valt att göra figursydda västar.
Att de här lammbönderna skulle komma så här långt med både teknik, design och mönsterkonstruktion, det hade de inte vågat tro när de började skissa upp kursen för ett par år sedan.
- De var väldigt blygsamma, de ville sy i skinn och hoppades att de skulle kunna sy handsydda tofflor och sådant, minns Heli Kurist.
Skinnsömnadskursen var lammböndernas eget initiativ, men när den började ta form klev Komvux in som huvudman och lät den bli en av deras externa utbildningar.
På så sätt har själva utbildningen inte kostat mer än den tid som kursdeltagarna har investerat. En dag varje vecka har de åkt från Hejnum och Gammelgarn och Havdhem och Rone och Näs till Stånga för att sy. Det har varit värt de långa resorna:
- Vi har lärt oss att bli självständiga skinnhantverkare!
- Och vi har fått inspiration och lust. Nu vågar vi ta ut svängarna!

Bisyssla
De flesta av kursdeltagarna tänker låta skinnsömnaden bli en bisyssla vid sidan av lammuppfödningen. Under lammningen i april har de bråda dagar, men andra tider på året kan det finnas tid över. Flera av deltagarna har redan startat gårdsbutiker där de säljer sitt hantverk. Jenny Andersson i Hejnum är en av dem och hon hoppas att hennes arbetsdagar med tiden ska delas lika mellan sömnad och djurskötsel.
Det finns utrymme för fler som syr i lammskinn på Gotland, tror Heli Kurist:
- Flera av de som håller på i dag börjar bli lite äldre, det är ett generationsskifte på gång, säger hon.
Och den nya generationen kommer också med en ny stil. Bland examens-provs-västarna finns inga vanliga fyrkantiga skinnvästar. Alla väljer att ta ut svängarna på sitt eget sätt. Jenny Andersson har gjort en vackert empir-skuren skinnväst med små diskreta lila pärlor och sömmar i samma färg.
En investering för framtiden, det är vad kursen har varit för deltagarna. Men de har också haft väldigt roligt under tiden:
- Många av oss är ju ensamarbetande och då är det roligt att få träffas i en grupp där vi är många som brinner för samma sak, säger Monika Nilsson från Gammelgarn.
Marianne och Lars Nobell, Gammelgarn, Jenny Andersson, Hejnum, Monika Nilsson, Gammelgarn, Lilly Johannesson, Havdhem, Klara Winarve, Rone och Lotta Carsbo Niklasson, Näs har deltagit i skinnsömnadskursen. Heli Kurist och Elisabeth Qviström har varit lärare på kursen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om