Årets första snödroppar skiner i solen utanför Hattstugans entré. Demensboendet i När har hyllats och prisats som ett av de bästa i landet. Bakom framgångarna finns systrarna Pia och Jane Lindell Ljunggren.
– När jag utbildade mig i demensvård 1978 var jag först på Gotland, säger Jane och berättar hur personer med demens då kallades senila och tvingades leva långt ifrån sina behov.
Fyra eller fem boende kunde dela rum och när Jane kom för att ta hand om terapi och sjukgymnastik på Hemse sjukhem var det inte lätt att göra sig förstådd. Hon såg dem behandlas ganska illa.
– De kunde bli hårt ansatta och ivägknuffade av andra boende, det var sorgligt att se, säger hon.
Tre år yngre systern Pia jobbade på Hemse sjukhem och sedan Jane varit iväg i Motala där ett boende startat i hemmiljö föddes tanken att göra något liknande på Gotland.
Starten gick trögt. Mitt i bankkrisen med skyhöga räntor på över tolv procent klev systrarna in på banken.
– Vi var vanliga undersköterskor som ville låna fyra och en halv miljoner – bankerna bara tittade på oss, säger Jane Lindell Ljunggren och berättar om den oväntade lösningen som gjorde att Hattstugan ändå kunde öppna i september 1994.
25 sockenbor i När gick i borgen för 10 000 kronor vardera under fem år. Då gav banken med sig.
– Det kändes helt fantastiskt att så många trodde på oss. Pia och jag hade våra gubbar att leva på och satte våra hus och hem i pant, säger Jane Lindell Ljunggren och berättar att de första åren var tuffa utan att de kunde ta ut någon större lön.
Från invigningen som lockade 500 nyfikna har Hattstugan stått i centrum för både debatten om dementas vardag och hur framtidens boende ska fungera.
– Vår målsättning från början har varit att vi ska göra det bästa vi kan så att hela bygden ska vara stolta, säger Jane Lindell Ljunggren och berättar om priser och utmärkelser.
Efter ett telefonsamtal kallades hon 2013 till ett möte i tv-huset i Stockholm, där hon enligt egen utsago "gick på i ullstrumporna". Resultatet blev tv-serien "Sveriges bästa äldreboende" där Jane som expert fick chansen att framför tv-kamerorna göra om ett befintligt äldreboende i Lycksele. Hon har också utbildat andra arbetsplatser i teamarbete och arbetssätt för en bra äldreomsorg i både Sverige, Finland och på Åland.
– Vi måste se till att vi har arbetsplatser som vi längtar efter att gå till och då är var och en nyckelperson med eget ansvar, säger hon och berättar att hon ser sin egen roll som att hon "kommer hem" till de boende för att göra sitt bästa för dem.
Men allt har sin tid och efter snart 26 år med dygnet runt-jour och ansvar har systrarna bestämt sig för att sälja.
– Personalen är införstådda och vi har inga problem att lämna över nycklarna. Vi har haft fantastiska år och hoppar gärna in som vikarier, säger Jane Lindell Ljunggren och berättar att hon snart fyller 66 år och vill slippa lämna över ansvaret till barnen om det skulle hända henne något.
Nu väntar tolv anställda, fem vikarier och tio boende på att under året ha hittat någon ny som tar över. Jane Lindell Ljunggren hoppas få mer tid för barn och barnbarn, men hon vill fortsätta att dela med sig av sina kunskaper från När till andra arbetsplatser.
– Jag kommer att sakna gemenskapen, personalen, de boende och deras anhöriga. Det är så fantastiskt mycket roliga och fina minnen, säger hon.