Ny behandling räddade synen - men på Gotland prutas de läkande sprutorna bort

Nils Danielsson, 75, är nästan blind på vänster öga. Han har en sjukdom i gula fläcken och en laserbehandling i Lund gav komplikationer.Hans högra öga är också sjukt, men har blivit mycket bättre - tack vare en ny metod vid Visby lasarett. Nu har politikerna satt stopp för den.

Administrerar. Efter 22 år tvingade en ögonsjukdom Nils Danielsson, 75, att stänga antikaffären Munkvalvet på Södra Kyrkogatan i Visby. "Jag hade svårt att känna igen kunderna och läkarna rekommenderade mig att inte lyfta tungt". Nu driver han en butik med samma namn, på Adelsgatan.Foto: Rolf Jönsson

Administrerar. Efter 22 år tvingade en ögonsjukdom Nils Danielsson, 75, att stänga antikaffären Munkvalvet på Södra Kyrkogatan i Visby. "Jag hade svårt att känna igen kunderna och läkarna rekommenderade mig att inte lyfta tungt". Nu driver han en butik med samma namn, på Adelsgatan.Foto: Rolf Jönsson

Foto: Rolf Jönsson

Gotland2008-09-06 04:00
Förändringar i ögats gula fläck finns i två varianter, varav den ena har ett akut förlopp.
Laser har länge varit den enda behandlingsformen, men nyligen introducerades så kallade lucentis-injektioner - sprutor i ögats glaskropp.
Behandlingen ger så positiva effekter, att den snabbt införts inom alla landsting.
Till Visby lasarett kom den sommaren 2007 och hittills har 27 patienter fått behandlingen, som består av minst tre sprutor.
Ögonklinikens avdelningschef Gunilla Örtbrant berättar om effekten:
- Injektionen kan göra så man går från att inte kunna läsa en tidning, till att kunna köra bil igen. Vi vill väldigt gärna fortsätta med den. Den gamla behandlingsformen kan möjligen stoppa förloppet, men ger ingen synförbättring.
Nu har hälso- och sjukvårdsnämnden, mitt i budgetberedningen för 2009, tills vidare satt stopp för nya injektioner på Visby lasarett.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Ann-Christin Cullberg har varit med och kalkylerat på behandlingen, där varje spruta kostar 10 000 kronor:

Pengarna
- Merkostnaden för injektionsbehandlingen, jämfört med att skicka patienter till Lund för laser, är en miljon kronor per år.
För nya patienter med så kallad "våt makula-degeneration", är det nu Universitetssjukhuset i Lund som gäller.
Gunilla Örtbrant påpekar dock att man därifrån varslat om att man drar ner på laserbehandlingen, till förmån för de dyrare men bättre injektionerna.
En patient som har erfarenhet av både injektioner och laser i Lund, är Nils Danielsson, 75.

Patienten
- Det började för fem år sedan, på vänster öga. Allt jag såg på blev krokigt. Det var lite chockerande först. Jag blev skickad till Lund för laser. Vid den andra behandlingen blev jag blind på vänster öga.
- Det kan tydligen inträffa och inget fanns att göra. Jag gick i ständigt mörker i två år, sedan började det ljusna lite. Då började det på höger öga...
Först fick Nils Danielsson laser i Lund, men när han våren 2008 fick blödningar i ögat, erbjöds han injektioner på Visby lasarett.
- De stoppade blödningen. Nu har jag fått tre behandlingar i höger öga. Vänster har jag bara ledsyn på, men höger kan jag läsa hjälpligt med, med dubbla förstoringsglas.

Politiken
Per-Olof Jacobsson (c), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, är medveten om injektionernas fördelar.
- Det är billigare med den gamla behandlingen än med den nya, men ur patientsynpunkt är den nya metoden givetvis den bästa. Vi måste tänka ett varv till. Vi har inte pengarna nu.
Ett definitivt politiskt beslut väntas under hösten.
Gula fläcken (makula): en punkt i näthinnan där synreceptorerna sitter som tätast. Den del av synfältet där man ser skarpast.
Makula-degeneration: åldersrelaterade förändringar i gula fläcken (tillväxt av skadliga blodkärl).
Lucentis-injektion: läkemedlet lucentis sprutas in i ögats glaskropp.
Enligt Läkemedelsverket den första behandling som ger synförbättring hos en betydande andel av patienterna.
Lucentis ges vid "våt" makula-degeneration. "Torr" sådan är vanligast men kan ofta inte behandlas.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!