Ny budget klubbad – 200 miljoner ska sparas

Regionstyrelsens, och alliansens budgetförslag, klubbades efter votering igenom under måndagens regionfullmäktige. Beslutet betyder orörd skattesats och nya besparingar om 200 miljoner på tre år.

Regionfullmäktige klubbade under måndagen igenom budgeten för 2020-2022 efter många timmar av diskussioner.

Regionfullmäktige klubbade under måndagen igenom budgeten för 2020-2022 efter många timmar av diskussioner.

Foto: David Skoog

Gotland2019-11-18 20:40

Budgeten var i stort i fokus under måndagens regionfullmäktige. Ärendet gällde beslut om en ändringsbudget. Både inför och under måndagens sammanträde var meningsskiljaktigheterna stora kring budgetfrågan. I huvudsak gick alliansens och oppositionens förslag isär vad gäller hur mycket pengar som ska sparas inom Region Gotland.

Väl framme vid omröstning, strax före klockan 20 på måndagskvällen, hade fyra olika budgetförslag presenterats: Förutom alliansens och oppositionens förslag handlade det om två tilläggsförslag från Vänsterparitet och Miljöpartiet till Socialdemokraternas budgetförslag (även Fi presenterade ett förslag, vilket man senare drog tillbaka).

Resultat efter votering i regionfullmäktige blev 37 mot 31 röster i alliansens favör.

Beslutet vad gäller budgeten för 2020-2022 innebär att 200 miljoner kronor ska sparas under de tre kommande åren. Budgeten innebär även att skattesatsen förblir orörd och att man kan uppnå det sedan tidigare uppsatta målet om ett resultat på två procent.

– Jag är jättestolt över regionens verksamhet. Men jag är också övertygad om att man kan, liksom hos andra organisationer, göra effektiviseringar. Man behöver se över utvecklingen, nyttja ny teknik för att förbättra verksamheten. När man lyckas med det kan man få en högre kvalitet på verksamheten för en mindre kostnad. Jag är övertygad om att det går att göra på Region Gotland också, menade regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C).

Oppositionen å sin sida ifrågasatte att en så pass hög summa ska sparas – och vilka konsekvenser det kommer att få.

– Det är mycket pengar. Vi vet redan att vi har en ganska tuff organisation, det är tufft att befinna sig i år av besparingar. Ingen har någon aning om vad konsekvenserna kommer att bli, dundrade oppositionsråd Meit Fohlin (S).

Utöver budget beslutade regionfullmäktige om en rad andra ärenden under måndagen. Däribland om en ny avsättning till pensionsmedel. Den årliga avsättningen ska uppgå till minst 50 miljoner kronor. Den inleds nästa år och pågår fram till och med 2039.

Utöver det vållade ett befarat underskott i hela fyra nämnder, vilket har framkommit i delårsrapport 2 för 2019, en het diskussion. Dessa fyra är gäller miljö- och byggnämnden, hälso- och sjukvårdsnämnden, socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden.

Oppositionsrådet Meit Fohlin (S) ifrågasatte att en så stor summa pengar skulle sparas i budgeten.
Oppositionsrådet Meit Fohlin (S) ifrågasatte att en så stor summa pengar skulle sparas i budgeten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!