Enligt Världshälsomyndigheten WHO kom den första rapporten om EG.5 den 17 februari tidigare i år. Sedan dess har man sett en stadig ökning och WHO tror därför att den nya covid-varianten kan bli den dominerande i världen.
Enligt nyhetsbyrån TT ska det finnas ett 30-tal bekräftade fall i Sverige hittills. Symtomen uppges vara samma som vid en förkylning med feber, halsont och lite ont i kroppen.
Gotlands smittskyddsläkare Maria Amér säger att det inte finns några signaler om att den nya varianten EG.5 skulle ge en allvarligare sjukdom. Men man följer förstås utvecklingen noga.
– Vi har inga konstaterade fall på Gotland, men vi vet att den förekommer i Sverige. Än så länge rör det sig om få fall så man behöver skaffa sig mer information om hur den här varianten beter sig.
WHO uppdaterade nyligen EG.5 till en "variant of interest" – alltså en variant att hålla ögonen på. Flest fall har hittills noterats i Kina med 2 247 fall följt av USA med 1 366 fall per den 7 augusti. I Europa har flest fall hittills, 150, konstaterats i Storbritannien.
– Det här är också en omikron-variant, det vill säga att den är i samma del av utvecklingsträdet som övriga virus som cirkulerar, men ju längre tid som går så förändras virus lite grann och det uppstår nya varianter och just den här varianten har en ökad spridningsförmåga – därför antar man att den sannolikt kommer att bli den dominerande varianten, säger Maria Amér.
Biter det nuvarande vaccinet på den här varianten?
– Det är det man måste försäkra sig om och det är något som vaccin-bolagen behöver titta på. Men tanken med mRNA-vaccinerna som vi använder är att det jämfört med andra vacciner ska vara enklare att justera och designa mot det vi måste skydda oss mot.
Folkhälsomyndigheten rekommenderade redan i våras att personer över 50 år ska fylla på sin vaccindos mot covid nu i höst. Enligt Maria Amér finns det inget spikat datum för när höstens vaccinationer kan komma igång. Men tanken är att man ska kunna erbjuda både influensa- och covidvaccin vid samma tillfälle.
– Det ska vara så tillgängligt och enkelt som möjligt så att man känner att man kan få det vaccin man behöver. Influensavaccin brukar vi erbjuda med start i början av november och så långt som möjligt ska vi försöka erbjuda samvaccination till de grupper som omfattas av rekommendationer för båda vaccinen säger Maria Amér.