Ny era inleddes på Bottarvegården
"En ny era på Bottarvegården". Orden upprepades många gånger i går, när en ny turistinformation och utställningslokal invigdes på museigården i Vamlingbo.Samtidigt satsar Bottarvegården på att hela huset ska fyllas med dofter och ljud från en levande verksamhet. Nu ska den gamla ugnspaden och kardorna komma i tjänst igen. Turisterna ska erbjudas en aktiv semester.
På Bottarvegården stannade tiden för 80 år sedan. Då hade skog och åkrar sålts av och sjäva gården skulle ha rivits om det inte vore för protesterna från några herrar och en insamling där man lyckades samla ihop köpeskillingen på 3 000 kronor. Sedan dess har man kunnat komma hit och se inte bara Gotlands längsta agtaksbyggnad, utan också en intakt gårdsmiljö med de redskap som hörde gården till.
<span class=MR>Historisk bild</span>
Torsten Gislestam målade i sitt invigningstal upp en historisk bild av hur livet i "Norrbyn", en gång tedde sig och hur bönderna här också ägnade sig åt stenhuggeri.
"Kombinerad sysselsättning", det var vad det handlade om för Vamlingbo-bönderna då. Och "kombinerad sysselsättning" är också vad det handlar om i dag, när Hoburgs hembygdsförening har beviljats ett så kallat Leader+-bidrag på 1,5 miljoner för att utveckla verksamheten på gården. Projektledaren Ingmarie Tellström vill utveckla det välkända varunamnet "Bottarvegården" genom att fylla det med nytt innehåll. På så sätt hoppas man också kunna skapa fler arbetstillfällen i trakten.
<span class=MR>Turistinformation</span>
Det som förut var en museigård där man mest kunde titta är nu en plats där man bygger upp en verksamhet som står på fyra ben:
En ny turistinformation med hantverksförsäljning, en matstuga som serverar lokalt producerad mat och en teater som funnits sedan mitten av 90-talet och som hunnit bli väl etablerad. Och, inte minst, själva museigården vid Bottarve.
I museet ska man också utveckla och fördjupa verksamheten. I går var det "genrep" för ett helt nytt koncept för de som besöker Bottarvegården. Om några veckor ska den som vill kunna leva 1800-talsliv för en dag. Under ledning av kunniga handledare ska besökarna få baka ugnstrull, hugga ved och karda och tova ull.
Kerstin Alvermark kläckte idén om att erbjuda turisterna en "aktiv semester".
Vi vill göra Bottarvegården till en levande gård. Många har ju inte ens en aning om hur man klyver ved, säger Kerstin medan hon instruerar några test-gäster i hur man kardar och tovar.
<span class=MR>Ugnstrull</span>
Och Eva Lanvald, som just har lärt sig tova en liten mus gillar konceptet:
Det är roligt att få använda de här redskapen på riktigt. Och det är kul att få lära känna det som är typiskt för Gotland. Ugnstrull till exempel. Det har jag aldrig hört talas om förut, förklarar hon.
Och snart ska Eva inte bara ha hört talas om ugnstrull. Snart ska hon själv få smaka.
Från vedugnen i köket sprids en härlig doft av rökt kött och bröd över gården. Så hoppas Kerstin Alvermark att det ska dofta vid Bottarve många gånger framöver:
Fungerar det bra när vi bjuder in turister i sommar så kommer vi att köra flera sådana dagar kommande sommar.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!