4potentials har gjort sin årliga ranking av Gotlands mest attraktiva arbetsgivare. Listan baseras på cirka 600 gotländska enkätsvar.
– Respondenterna är drivna gotländska ledare, specialister och talanger, säger 4potentials vd och grundare Fredrik Andersson.
I enkäten har deltagarna svarat på vilka gotländska favoritföretag de har, utifrån företagens förmåga att locka kritisk kompetens till företaget. Listan med gotländska företag att välja från omfattar cirka 80 alternativ och de röstande har kunnat välja så många olika alternativ man önskar.
– Hela syftet med listan är inte att säga att någon är bättre än de andra, utan syftet är att få igång hela kompetensdiskussionen, säger Fredrik Andersson och utvecklar resonemanget vidare:
– Hur kan vi få Gotland att växa med kompetens? I dag marknadsförs Gotland som en turistplats, det marknadsförs inte som en plats man ska åka till för att jobba. Får vi hit kompetens så kommer Gotland att växa. Tänk om man vände på det, att vi istället för att få folk att besöka Gotland snarare lade all energi och allt krut på att folk ska flytta hit.
Han har gjort egna beräkningar på vad en arbetande gotlänning är värd för ön.
– Enkelt sammanfattat så är varje ny gotlänning som kommer hit och jobbar i snitt värd 400 000 kronor enbart ekonomiskt.
När han analyserar ranking ser han att ett par faktorers betydelse sticker ut.
– Att man är resultatorienterade och kravställande. Företag som är i toppen har ofta de här egenskaperna. Men det räcker inte med det, utan det måste vara kopplat till att ledarna i företagen är kompetensorienterade, det vill säga att de tror att människorna kommer avgöra resultatet.
– Geab har tydligt visat att de ska attrahera de främsta, genom att gå ut och säga just det. Hälften är vunnet bara där. Nästa steg är att lyckas göra rekryteringarna och slutligen att man även ser till att behålla sin kompetens.
4potentials ranking riktar som sagt in sig på företagens attraktionskraft. Högst upp på pallen återfinns en ny etta, nämligen ovan nämnda Geab.
– De har gjort en imponerande klättring.
För rekryteraren Fredrik Andersson är det naturligt att koppla utfallet till företagsledarnas ledarskap, och han är inte sen att sjunga lovord gällande Geabs vd Oskar Lindehejd.
– Man kan säga att han bestämde sig för att de skulle vinna och han förstår hur man vinner. Sedan har han rekryterat väldigt duktiga personer runt sig. Han kommer att hylla laget, men det går inte att hymla med att Geabs förstaplats är en Oskar-effekt.
Tvåa på listan är Länsförsäkringar Gotland, de tre föregående årens listetta.
– De har inte backat utan är lika populära som tidigare, det är Geab som går framåt. Länsförsäkringar är ett säkert kort som kommer att hålla sig i toppen, så länge de har Henrik Stangel.
Dessa två företag är på en egen nivå i resultaten, sedan kommer ett jämnt segment på platserna 3-5; ”driva eget företag”, Svenska spel och Destination Gotland.
”Driva eget företag” står ut på listan i två avseenden, dels som alternativ i sig och dels att det tar plats så högt i rankingen.
– Att driva eget företag kommer så här högt är unikt, det händer ingen annanstans än på Gotland.
Gällande Svenska spel och DG så är Andersson skarp i sin kritik.
– Svenska spel har varit outstanding etta tidigare i den här rankingen. Det har de slarvat bort och nu har de ett jättejobb att göra.
I avseendet att behålla kompetens benämner han dem som ett skräckexempel.
– De är en katastrof som skickar hem en massa kompetens. Jag tycker att det är ruttet, det är inte att ta ansvar för Gotland. Det visar sig också i såna här listor, och det blir väldigt intressant att se vad Anna Johnson (ny vd) gör. Problemet med Svenska spel är att ledarna generellt funnits i Stockholm och då blir det att rekryteringarna sker där.
Destination Gotland tappar två platser jämfört med föregående år.
– Det kan mycket väl vara färjepriserna som biter dem i svansen. Många talanger är väldigt irriterade över det, men vågar inte säga någonting utåt. Man får inte göra så här mot platsen Gotland, det är osolidariskt och det måste få ett slut. De negativa svallvågorna av färjepriserna är enorma. Priserna måste sänkas och det rejält, säger Fredrik Andersson.
En av de organisationerna som tappar mest på rankingen är Region Gotland, som hamnar först på en elfte plats.