Ny festival slår ett slag för sparrisen Fakta/Sparris
Nytt för i år är att det arrangeras en sparrisfestival på Gotland i pingsthelgen. Det blir sparrismenyer på restauranger och gårdsbesök hos öns sparrisodlare. Gutevin celebrerar med sin speciella sparrissnaps den här helgen.Det är den gröna mjälla sparrisen som det handlar omden skördas nu runt om på ön.
Sparris innehåller mer än 90 procent vatten. I övrigt innehåller den cirka en procent fiber, två procent protein och två procent kolhydrater och nästan inget fett. Den vita är fiberrikare och den gröna vitaminrikare. Sparris är en kalorifattig grönska och den gröna varianten innehåller endast 20 kalorier (84 joule) på 100 gram.
Vitamin och mineralinnehåll:
Äggvita2 g
Kolhydrater3 g
Fosfor 50mg
Kalium240 mg
Kalcium25 mg
Järn1 mg
Vitamin A0,3 mg
Vitamin B1, B2, B6 och C30 mg
Mest vitamin finns i knopparna45 mg Vitamin C
(Uppgifter från Gotlands Sparrisfestival)
Minusgraderna under nätterna för ett par veckor sedan höll på att kullkasta planerna på en sparrisfestival på Gotland. Det var många odlare som fick frysskador på primörerna och förlorade en hel del skörd.
Ulf Smedberg i Ekeby berättar att det var flera ton som frös bort och han orkade inte med att frostskyddsbevattna tillräckligt. Termometern var nere på sex minusgrader när det var som värst.
Trots det här bakslaget ser nu skörden ut att bli så pass bra att de gotländska sparrisodlarna kan skörda 15 ton grön sparris i år jämfört med förra årets 10 ton.
<span class=MR>Aktiviteter runt sparris</span>
Bakgrunden till sparrisfestivalen på Gotland är hushållningssällskapet som redan i april i fjol menade att det skulle ordnas olika aktiviteter på ön för att väcka uppmärksamhet runt den goda primören. Även på fastlandet.
Nico Deinum är projektledare för festivalen och i projektet deltar även Gotlands Hushållningssällskap, Regional Matkultur, Gotlands Turistförening, Gotlands Resor, Konferens Gotland, Kulinariska Gotland och Gotländska sparrisodlare.
Jörgen Wessman, Regional Matkultur, berättar att man har lyckats att intressera flera tidskrifter på riksplanet som i dagarna kommer att ha stora reportage om den gotländska sparrisen. Det är tidskrifter som exempelvis "Gods och Gårdar, Vin & Spritcentralens tidning och Spel och Mat.
Jörgen Wessman berättar att det inte alls var svårt att locka journalister till Gotland för att skriva om sparrisen.
Vi måste se till att sparrisfestivalen blir ett begrepp på stockholmsmarknaden, säger Jörgen Wessman.
<span class=MR>Sparrisodlingen förr</span>
Ulf Smedberg berättar att förr var det den vita sparrisen som odlades uteslutande och det var Klintebys som tog hand om den. Så småningom blev den gotländska produktionen utkonkurrerad av Polen och odlingarna blev allt mindre på ön. De sista fanns i Burs.
För 15 år sedan började det hända saker då den gröna sparrisen introducerades i Sverige av en skåning. Den gröna sparrisen har varit ett begrepp under årtionden i andra europeiska länder.
Odlingsarealen har dubblats på ön varje år och i år får odlarna enligt prognosen en skörd på 15 ton.
Ulf Smedberg påpekar att de gotländska odlarna måste lära av övriga Europa och vill man konkurrera måste sparrisskörden vara rationell.
De gotländska odlarna har lovats landsbygdsutvecklingsmedel.
Nu pratas det om produktion som kan betyda mycket för odlarens ekonomi, påpekar Ulf Smedberg.
Till projektet satsar länsstyrelsen och Lieder + i år 800000 kronor. I detta belopp ingår lönen för Nico Deinum och kostnader för material.
Odlarna Ulf Smedberg, Smides, Ekeby, och Tomas Pettersson, Stengruse, Sanda, har vardera 2,5 hektar sparris och det är mer än halva produktionen på Gotland.
Tomas Pettersson berättar att i år får odlaren 80-110 kronor/kilo av grossisten för sparrisen.
<span class=MR>Dyr anläggningskostnad</span>
Att börja odla sparris är den dyr historia, det tar hela tre år innan man får full skörd och man får full kostnadstäckning.
Ulf Smedberg tycker att detta är bra eftersom det inte lockar lycksökare till att börja odla.
Själv började han odla 1999 och Tomas Pettersson startade sin odling 1995.
De odlar samma sorter som på kontinenten, det är holländska hybridsorter.
Förr blev sparrisen träig när den växte sig stor men med de nya sorterna är de största sparrisarna de allra mjällaste.
Leif Wictorén, Gotlands Resor, ser med glädje mot sparrisfestivalen och hoppas att den kommer att växa för varje år. Han ser evenemanget som en säsongsförlängare som kan locka besökare till ön.
Bara evenemanget "Golfa Gotland Runt" ger ettusen gästnätter och sedan ska man tänka på att varje turist spenderar cirka 600 kronor per dygn, säger Leif Wictorén.
Till kommande sparrisfestivaler kommer det att arrangeras paketresor. Gotlands Resor för diskussioner med flygbolaget Malmö Aviation.
Nico Deinum spår att det i framtiden kommer att erbjudas cykelrutter till sparrisgårdar och restauranger som serverar sparris. Att folk ska få tillfälle att även plocka själva och laga till sparris.
Keramiker och konstnärer kan ta fram produkter med anknytning till sparris som exempelvis speciella skålar.
Mogen. Den gröna sparrisen kan nu skördas och den gotländska skörden väntas bli 15 ton.
Ledare. Projektledare för sparrisfestivalen på Gotland är Nico Deinum.
Skörd. Så här ser det ut när Ulf Smedberg skördar sin sparris. Han har importerat en speciell skördemaskin från Italien. I den kan han sitta och i lagom takt rulla fram i sparrislandet och knipa av de mogna primörerna. Det finns bara två sådana maskiner på ön.Foto: Ulf Glimfalk
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!