Ny förening för odlare av gamla spannmålssorter

Gamla gotländska spannmålssorter kan gå en ny vår till mötes. Uppförökning av små mängder utsäde har gjorts de senaste åren och nu är tiden mogen för att utöka odlingen.

Gotland2008-04-15 04:00
De spannmålssorter som odlas i stor skala i dag har förädlats bland annat för att passa bakning i industriell skala.
På vägen har många andra av spannmålens egenskaper förlorats, men ännu finns en god chans att ta tillvara de ursprungliga spannmålssorternas kvalitéer.
Det är fullt möjligt att i dag tala om ursprungliga gotländska spannmålssorter.
Så sent som 1959 förekom odling av en blandning med en mängd olika sädesslag i Ardre.
Det är denna odling som ligger till grund för dagens tankar och möjligheter att starta ny odling av gamla gotländska sorter.
Sten Rosvall, Halla, är en av de drivande i projektet.
- Med hjälp av ny teknik har man kunnat plocka ut de olika sorterna i blandningen från Ardre, berättar han. Det rör sig om ett 40-tal olika sorter, som har överlevt i tusentals år här på Gotland.

Dinkel och borstvete
Exempel på sorter är enkorn, emmervete, dinkel och borstvete.
Genom medverkan från Statens Lantbruksuniversitet har man kunnat jobba på uppförökning av sorterna. Den 26 april hålls ett möte på Lövsta med målet att bilda en ny ekonomisk förening för att få fart på odlingen av de gamla sorterna.
- Vi vill få fram en grupp av odlare som är beredda att satsa på det här, säger Sten Rosvall.

"Slow food"
Kanske måste man välja bort en del sorter och bestämma sig för vilka man skall satsa på. Men grunden är att man tror att det finns ett intresse för att baka bröd på de gamla sorterna och då handlar det inte om industriell snabbakning utan något som passar bättre i "slow food"-konceptet, det vill säga tanken på att det får lov att ta tid att laga mat.

Bakning
Riina Noodapera från Hushållningssällskapet är med i projektet och är den som då det gäller bakningen kan föra in kunskaper om småskalig verksamhet från våra grannländer österut, där småbagerierna fortfarande är vanliga
Men kommer det inte att ta lång tid innan det kan bli större volymer av gammaldags spannmål?
- Nej, det behöver inte ta så långt tid. På ett par tre år kommer vi att ha en del att sälja, säger Sten Rosvall.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om