Ny förvaltning ska spara 40 miljoner

I går togs beslutet att inrätta den nya serviceförvaltningen i Gotlands kommun.Kommunen kommer att spara 40 miljoner kronor per år.- Det är den största besparingen på central administration sedan Gotlands kommun bildades, sa kommunalrådet Lars Thomsson i fullmäktige i går.

Foto: Zettergren Bengt

Gotland2009-03-24 04:00
Den nya förvaltningen ska samordna kommunens administrativa, försörjnings- och logistiktjänster. Verksamheter som tidigare legat ute på olika förvaltningarna samlas nu under en hatt.
- Syftet är att göra service till en egen profession, men också att nå stordriftsfördelar, sa Lars Thomsson.
Han sa att besparingseffekten kommer att ligga runt 40 miljoner kronor om året.
- Det är väldigt stora pengar. Omräknat motsvarar det ungefär 80 platser på särskilt boende, sa han.

"Gubbhyllan" bort
Bara ledningskontoret kommer att minska sin personalstyrka med 13 personer.
- Bland annat försvinner den så kallade "gubbhyllan". Den avskaffas i och med att serviceförvaltningen träder in, sa Lars Thomsson.
De fyra stora områden som ska rymmas i den nya förvaltningen är IT/tele, ledningsstöd, måltidsförsörjning och logistik. Vänsterpartisten Brittis Benzler hade dock yrkat att måltidsverksamheten skulle lämnas utanför.
Hennes partikamrat Carina Lindberg sa från talarstolen på Suderbys, där fullmäktige sammanträdde i går:
- Kosten tillhör kärnverksamheten, det är inte service. Inom till exempel skolan är det lika viktigt vad barnen äter som vad de studerar. Maten bör därför ligga kvar i respektive sakförvaltning, sa hon.
Även miljöpartisterna var tveksamma till att låta mathållningen ligga i serviceförvaltningen. Men både de borgerliga och socialdemokraterna tyckte det var rätt.

Ingen votering
- Kostorganisationen ska ingå i den nya förvaltningen fullt ut. Det är helt rätt grepp, sa Björn Jansson (s).
Och så blev det. Beslutet klubbades utan votering.
Arbetet med att bygga upp förvaltningen har pågått ganska länge. Högsta chef är Annica Winberg. Förvaltningen sjösätts senare i vår.


Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!