Ny handelsutredning efter mer än 20 år

Tillväxt Gotland har tagit initiativet till att skapa en ny strategi för platsutveckling på Gotland. Ett sätt att möta handelns rörliga behov. "Tillfället är väl valt just nu", säger Roger Hammarström, vd Tillväxt Gotland.

Stenhuggaren har blivit verklighet sedan den senaste platsutvecklingsplanen gjordes.

Stenhuggaren har blivit verklighet sedan den senaste platsutvecklingsplanen gjordes.

Foto: Gunnar Britse

Gotland2021-03-14 18:31

Senast en platsutvecklingsplan lades fram på Gotland var handelsområdet Stenhuggaren inte påtänkt. Då var Skarphäll under förändring och det talades om nya stormarknader inom handel.

– Det har hänt otroligt mycket sedan dess inom handeln och i kundernas preferenser. Därför är det viktigt att vi gör en ordentlig utredning nu, säger Roger Hammarström.

Då, för över 20 år sedan, beställdes en handelsutredning av dåvarande Visby Strövet med stöd av både den privata och offentliga sektorn. På samma sätt vill man arbeta idag. 

– För att något sånt här ska komma till stånd så krävs ett bra samarbetsklimat så att flera aktörer kan gå in i det här tillsammans. Olika aktörer med olika intressen står bakom den här utredningen, säger han.

Utredningen, som Tillväxt Gotland beställt, kommer finnas som ett underlag när man inom Region Gotland senare i år intensifierar arbetet med den nya översiktsplanen.

– Det vi har beställt nu är snarare en framtidsutredning än en handelsutredning, till skillnad från förra gången. Vi vill sätta mer fokus på kundens fokus nu och framåt, vilket i sin tur kommer styra vad handeln och andra näringsidkare kommer ha för utbud på hela Gotland framöver, säger han. 

Utredningen omfattar alltså hela ön, där man ser lika mycket till de sex serviceorterna som till de tre handelsplatserna i Visby. 

– Vi tror att när kundernas preferenser ändras så berör det Visby likaväl som serviceorterna. Allt måste hänga ihop, säger Hammarström. 

Utredningen väntas dra igång i närtid och ska vara klar till sommaren. Finansieringen delas mellan näringslivet och Region Gotland. Budgeten ligger på omkring 280 000 kronor, halva beloppet räknar man med att få beviljat i stöd från regionen.

– Tillfället är väl valt just nu. Man gör inte den här typen av utredning när som helst. När Gotland står inför en ny översiktsplan så kommer detta mångfalt vara värt pengarna, säger han.

Under arbetets gång kommer de över 800 medlemmarna inom Tillväxt Gotland tillsammans med övriga projektägare bjudas in att delta i projektet.

– Det blir ett antal workshops och dialogmöten där alla kan vara med och tycka till. Det är vårt ansvar att de får plats att tycka till i det här projektet, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!