Ny lag ger möjlighet att skärpa tillsynen

Hittills har öns krogar följt föreskrifterna om att begränsa virussmitta mycket bra. Snart får regionen utökade möjligheter att vidta åtgärder om någon missköter sig.

Andreas Larsson är chef för Region Gotlands enhet för livsmedel- och alkoholtillstånd. I kontrollerna ingår även att se till att Folkhälsomyndighetens föreskrifter följs. "Krogarna tar det på allvar" säger han.

Andreas Larsson är chef för Region Gotlands enhet för livsmedel- och alkoholtillstånd. I kontrollerna ingår även att se till att Folkhälsomyndighetens föreskrifter följs. "Krogarna tar det på allvar" säger han.

Foto: Malin Stenström

Gotland2020-06-17 15:19

– Det ser bra ut, säger Andreas Larsson när han tittar sig omkring inne på Bageriet.

Vi har stämt träff i restaurangen vid Stora torget för att prata om hur tillsynen fungerat hittills och om de skärpta regler som ska börja gälla från den 1 juli. Andreas är chef för Region Gotlands enhet för livsmedel- och alkoholtillstånd. Normalt är tillsyn av serveringstillstånd och livsmedelshygien de främsta uppgifterna sommartid. Men inte i år.

– Att kontrollera trängseln på krogar och restauranger är viktigaste uppgiften i sommar. Det kan bli så att det inverkar på övrig tillsyn, säger han och berättar att enheten har 300 serveringsställen att kontrollera.

I slutet av mars meddelade Folkhälsomyndigheten föreskrifter för restauranger och krogar. Armlängds avstånd, endast sittande gäster och ingen servering vid bardiskar gäller. Region Gotland gjorde första större tillsynen i slutet av april. Den senaste gjordes nu i helgen. 

– Det sitter fler på uteserveringarna nu när det blivit varmare, men serveringarna har tagit föreskrifterna på allvar. Det gör vårt jobb mycket lättare. Vi har bara haft några mindre påpekanden hittills, säger Andreas Larsson.

Han påpekar att de flesta serveringsställen satt upp skyltar, ställt fram handsprit och utbildat personalen om de regler som gäller.

Vid ett bord intill oss på Bageriet sitter Louise Sollenberg. Hon jobbar vid Danderyds sjukhus men är på några dagars semester med barnen.

– Vi har varit ute och ätit varenda kväll. Alla ställen har följt Folkhälsomyndighetens föreskrifter. De är mer noga här än i Stockholm, säger hon och berättar om hotellet i Visby:

– Man håller uppsikt så att det inte blir trängsel vid frukostbuffén, och det finns handsprit och handskar för den som vill ha. På färjan hit var de lika noga, personal stod och sa till att det inte fick bli för trångt på väg ner till bilen.

Ellen Kanellos, som driver Bageriet tillsammans med sin pappa Vasilis och Isabell Jonasson, berättar hur verksamheten anpassats.

– Vi har tagit bort många stolar och bord, men även om det är färre gäster krävs det mer personal. Man måste ha koll. Ibland känner man sig tjatig när man säger till folk att de måste sitta ner när de blivit serverade och att olika sällskap inte ska sitta tillsammans, säger hon men tillägger:

– Folk börjar fatta nu.

Ellen Kanellos tror att sommaren kan bli rätt okej, trots restriktionerna. Andreas Larsson är säker på att krögarna kommer att ta sitt ansvar, och är mer orolig för hur de som kommer till ön beter sig.

– Alla måste ta sitt ansvar för att det här ska fungera. Får vi hit tusentals partysugna turister kan vi få problem, säger han.

Om det uppstår problem kommer Andreas Larsson att ha större möjligheter att vidta åtgärder. I dag ska riksdagen anta lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen som ska börja gälla den 1 juli.

– Vi får en helt annan verktygslåda med åtgärder att jobba med, säger han.

Tidigare har smittskyddsläkaren fattat beslut, och den enda åtgärden har varit att stänga ställen som inte följt föreskrifterna. Från den 1 juli är det enhetschefen för livsmedel- och alkoholtillstånd som beslutar, och åtgärderna kan variera.

– Vi kan begränsa öppettider, besluta om att ta bort bord, eller helt stänga verksamheten, säger Andreas Larsson.

Regionen kan även begära assistans av polisen för att utföra tillsynen.

Regler för krogarna

Folkhälsomyndighetens rekommendationer: Lokaler ska vara utformade så att besökare kan hålla minst armlängds avstånd. Besökare får endast äta och dricka sittandes. Det är tillåtet att sitta vid bardisk, om det inte uppstår trängsel.

Den nya tillfälliga lagen: Den nämnd som ansvarar för miljö- och hälsoskyddsområdet får ansvar för tillsyn och beslut om förelägganden. Polis kan inkallas för att utöva tillsyn. Ett föreläggande får förenas med vite. Lagen gäller från 1 juli till årets slut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!