Ny fimplag – "Brukar ligga tjockt efter helgen"

Från årsskiftet blir det böter om man slänger fimpar, snus, tuggummi och annat småskräp på marken. "Det här problemet kommer vi bara åt om rökarna ändrar sitt beteende."

Isak Malm och Leif Lilja vid Big Belly-papperskorgen på Öster. "Alla måste ta ett gemensamt ansvar om vi ska stoppa nedskräpningen."

Isak Malm och Leif Lilja vid Big Belly-papperskorgen på Öster. "Alla måste ta ett gemensamt ansvar om vi ska stoppa nedskräpningen."

Foto: Dennis Pettersson

Gotland2021-10-04 07:05

– Ja, det där var ju lite onödigt. Det här är annars en av platserna där det blivit mycket bättre på sistone, säger Isak Malm, chef på regionens gatu- och parkavdelning.

Han ser missbelåtet på askkoppen som satts upp vid taxistationen på Öster. På kullerstenarna runt stolpen ligger en krans av fimpar. 

Dylikt slarv kan stå en dyrt efter årsskiftet. Nyligen beslutade riksdagen att undantaget för ringa nedskräpning ska tas bort från nedskräpningslagstiftningen. I praktiken innebär det att den som blir påkommen med att kasta småskräp på marken får punga ut 800 kronor i böter.

Enligt Leif Lilja och Jimmy Lundgren, renhållningsarbetare vid regionen, växte fimpproblemet när rökförbudet på krogarnas uteserveringar infördes 2019.

– Vi ser det framför allt vid restaurangerna runt Stora torget. Efter helgen brukar det ligga tjockt på torget. Vi satte upp askkoppar där i somras, men det har inte gjort så stor skillnad. Askkoppen är bara några meter bort, men folk fimpar på marken ändå, säger Leif Lilja.

Lagändringen omfattar alltså även snus. Men prillorna utgör inget större problem i dag, menar Isak Malm.

– Det har blivit en självklarhet för snusare att lägga dem i locket. Vi hoppas att det blir lika självklart för rökare, säger han.

Gatuchefen syftar på de så kallade "fimpfickor" som sedan i somras kan hämtas utan kostnad i receptionen på Visborg. Ett experiment som fallit väl ut, enligt Malm.

– Vi har delat ut ungefär hälften av de 3 000 fickor vi beställde, och vi ser sällan att någon slängt dem på fel ställe. Vi funderar nu på om vi ska gå in med en särskild insats vid stränderna, så att rökare kan använda fimpfickor istället för att slänga i sanden.

Kommer regionen att sätta upp fler askkoppar i och med lagskärpningen?

– Vi kan att inte sätta upp hur många som helst bara för att tillmötesgå rökarna. Vi får bara bort skräpet genom att ta ett gemensamt ansvar. Det kan vara värt att påminna om våra nya Big Belly-soptunnor, som är utrustade med särskilda plåtar för cigarretter. Använd dem, det är min uppmaning till alla rökare!

Renhållningarbetaren Leif Lilja – eller "renhållningsteknikern" som han på skämt föredrar att kalla sig själv – håller med. 

– Det är inte antalet askkoppar som är problemet. Det här kommer vi bara åt om rökarna ändrar sitt beteende, säger han.  

Men Leif Lilja och kollegan Jimmy Lundgren är tveksamma till om böterna kommer göra någon större skillnad.

– Visst, det kan bli lite bättre. Men så länge folk röker kommer vi behöva gå och plocka fimpar, säger Jimmy Lundgren.

Ja, blir det ännu en tandlös lag? GT passade på att fråga kvarterets inbitne skeptiker, den frispråkige konditorn Clas Möllerström. När rökförbudet på uteserveringarna trädde i kraft 2019 smällde han i protest upp en rökbod framför sitt Konditori Siesta på Öster.     

– Tja, 800 kronor är inte småpengar, men jag skulle bli mycket förvånad om det här får någon effekt. Det blir väl som förbudet mot att prata i mobilen medan man kör bil. Vi har haft den lagen i flera år, ändå ser jag hela tiden folk som bryter mot den, säger Clas Möllerström.

Han är själv inte rökare, vilket påpekades i samband med rökrums-kuppen 2019, och saknar heller inte förståelse för grundproblemet.

– Man ser mycket fimpar häromkring, och det vore så klart bra om de hamnade i papperskorgen istället.

GT har sökt polisen för en kommentar.

Fakta

1590 förbjöd påve Urban VII rökning i kyrkor och vapenhus. 2005 infördes inomhusrökförbud på Sveriges krogar. 2019 förbjöds även rökning på uteserveringar, busshållplatser, lekplatser och tågperronger.

Enligt organisationen Håll Sverige rent slängs årligen ungefär en miljard fimpar på landets gator och torg. Fimpförbudet gäller från årsskiftet och bötesbeloppet ligger på 800 kronor.

Region Gotlands fimppåsar finns att hämta i Rådhusets reception på Visborgsområdet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!