Ny metod för smärtlindring

Det finns lindring för människor med långvarig muskelvärk och ont i kroppen. Och det är inte alltid medi-ciner som är det bästa. Det hävdar Stefan Göthager, massör vid smärtkliniken på S:t Görans sjukhus i Stockholm.- Vi använder en speciell massage som kallas fibromassage och värme lindrar också, säger Stefan Göthager.

fullsatt. Det blev trångt och fullsatt när Stefan Göthager föreläste i Arbetarrörelsens hus i Visby i går. I förgrunden Ulla Eriksson som har erfarenhet av smärta.

fullsatt. Det blev trångt och fullsatt när Stefan Göthager föreläste i Arbetarrörelsens hus i Visby i går. I förgrunden Ulla Eriksson som har erfarenhet av smärta.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2010-03-20 04:00
Lokalen på Arbetarrörelsens hus i Visby var alldeles för liten när Stefan Göthager kom för att demonstrera nya metoder för att lindra smärta. Och det är inte så konstigt eftersom två till tre procent av befolkningen lider av långvarig smärta av olika slag.
- Det är 16 miljoner människor i Europa som lider av smärta och hittills har läkare skrivit ut smärtstillande mediciner men nu inser allt fler att smärtan kan lindras på andra sätt. Bland annat genom massage, värme och vila.
God sömn är viktigt för alla människor och speciellt för de som lider av fibromyalgi.
- Det handlar om att lugna ner sig och föra in energi, säger Stefan Göthager.
Ett sätt är att använda olika tekniska hjälpmedel där det handlar om att ge värme till olika delar av kroppen.

Stor erfarenhet
Ulla Eriksson har stor erfarenhet av smärta och hon var imponerad av Stefan Göthager som har introducerat den så kallade fibromassagen i Sverige och utbildat många massörer.
- Man kanske har gått hos fel läkare, säger Ulla Eriksson. Det är inte många läkare som tar sjukdomen fibromyalgi på allvar. Det här föredraget är nyttigt för oss, man kan alltid hitta andra vägar att gå för att få hjälp med sin smärta.
Det hela arrangerades av Gotlands reumatikerförbund och Fibrogruppen där Britt Jones och Sonja Wesley ingår.
- Förr kallades vi för SVBK, svidig, brännhet kärring. Det kallas vi inte i dag, säger Britt Jones. Men fortfarande är det svårt att få gehör för våra besvär. Därför är det bra att lyssna på en människa som förstår oss och som har jobbat med vår sjukdom under så lång tid.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!