”Braining” – ett recept för psykisk hälsa

Almedalens mest pulshöjande seminarium fokuserade på psykisk hälsa och hur den ska bli bättre. En ny metod kallad ”Braining” kan vara på väg till Gotland.

När Lina Martinsson, forskare och specialistläkare i psykiatri, skulle berätta om "Braining" fick åhörarna själva testa på. I Stockholm har hittills 600 personer deltagit och där sker träningen patienter och anställda tillsammans med flera pass i veckan.

När Lina Martinsson, forskare och specialistläkare i psykiatri, skulle berätta om "Braining" fick åhörarna själva testa på. I Stockholm har hittills 600 personer deltagit och där sker träningen patienter och anställda tillsammans med flera pass i veckan.

Foto: Henrik Radhe

Gotland2022-07-06 11:45

Sverige har länge haft en hjärtsjukvård i värdsklass. Det borde vara en självklarhet att personer med psykisk ohälsa får samma tillgång till en tillgänglig och säker vård. Det menar 1,6 och 2,6-miljonersklubben som jobbar för kvinnors hälsa och som under tisdagen bjöd in till seminarium på Almedalsveckan.

En ny metod för att tillsammans med de anställda inom vården öka såväl psykisk som fysisk hälsa pågår sedan 2017 i Stockholm, och är också på väg att införas på Gotland.

– Öppenvården letar medarbetare som är intresserade och de står i begrepp att starta, säger Lina Martinsson, forskare och specialistläkare i psykiatri på Karolinska sjukhuset i Huddinge och berättar att heldygnsvården redan haft träning på schemat fram till pandemin och att hon under veckan haft kontakter med öns psykiatri.

undefined
När Lina Martinsson, forskare och specialistläkare i psykiatri, skulle berätta om "Braining" fick åhörarna själva testa på. I Stockholm har hittills 600 personer deltagit och där sker träningen patienter och anställda tillsammans med flera pass i veckan.

I Stockholm har ungefär 600 personer fått hjälp att genom regelbunden träning, som sker tillsammans med sjukhuspersonalen, må bättre.

– Vi har mätningar och täta avstämningar med alla som deltar. Det finns så otroligt mycket hälsa att vinna, redan efter ett enda pass ser man effekter, säger Lina Martinsson och låter deltagarna på seminariet prova på en pulshöjande aktivitet.

Tre pass i veckan ökar blodflödet i hjärnbarken, minskar stress, ger nyttiga endorfiner och bidrar till och med till ny cellbildning i hjärnan. Forskning pågår och ska utvärderas efter sommaren.

– Det vi ser är att det är en metod som funkar, från 18 till 80 år, för både män och kvinnor, säger Lina Martinsson.

undefined
Lina Martinsson visade handfast och berättade om hur patienter och anställda inom vården i Stockholm tillsammans tränar flera gånger i veckan för ökat välmående.

Att lägga rätt resurser tidigt och inom primärvården menar Ing-Marie Wieselgren, nationell samordnare för psykiatrifrågor på Sveriges kommuner och regioner, är oerhört viktigt.

– Vi behöver ha bra mottagningsfunktioner, det ska vara lätt att komma in, säger hon och menar att långa väntetider är förödande.

Ing-Marie Wieselgren pekar på att det också handlar om att rusta människor att klara motgångar, något som Shama Persson är ett levande exempel på. Hon är modell, entreprenör och författare med boken "Kantstött och värdefull" bakom sig, och har flera gånger försökt ta sitt liv.

– Jag var sekunder ifrån att lyckas. Jag förstod en sak på sjukhuset när jag vaknade upp efter det tredje försöket, jag ska inte dö. Jag ska leva, säger hon när hon på ett gripande och nära sätt berättar delar av sin historia.

Det som hon själv trodde var en oförmåga att klara kriser och motgångar diagnostiserades som depression. I dag driver hon egen modellagentur, men det tog flera år innan hon kunde jobba.

– Jag kunde inte växla från mejlen till Word i datorn. Gick jag till dörren hade jag glömt vad jag skulle göra där utanför, säger hon om hur hennes vardag då fungerade.

undefined
Shama Persson är entreprenör, författare och driver egen modellagentur. I sin bok "Kantstött och värdefull" berättar hon om kampen för livet och mot psykisk ohälsa.

Shama Persson har egna barn och barnbarn, att lära dem och alla andra barn att de är älskade och att de är viktiga, menar hon, är vägen till psykisk hälsa.

– Vi kommer att stöta på mörker, men vi klarar inte av det om vi inte vet att vi är älskade, säger hon och menar att alla som kämpar mot depression är hjältar som förtjänar medalj:

– Den kamp som pågår inom oss på insidan är inget man önskar sin värsta fiende.

Rådet från Shama Persson till andra föräldrar är att prata om motgångar med sina barn, och att ha en handlingsplan när motgångarna kommer.

– Jag hade inte haft min psykiska ohälsa om jag hade fått stöd som barn. Jag önskar att vi tog hand om våra barn bättre, säger hon.

undefined
Ing-Marie Wieselgren, SKR, Lina Martinsson, Huddinge sjukhus, och Siri Helle, psykolog och författare, jobbar alla för att öka den psykiska hälsan. De deltog som föreläsare på seminariet under Almedalsveckan på tisdagen.
Fakta

En rapport från 2021 visar att 2 av 10 unga på Gotland, 22 procent, på högstadiet och gymnasiet anger att de mår sämre än för ett år sedan innan pandemin.

4 av 10 uppger att pandemin haft negativ inverkan på deras mående, framförallt tjejer i årskurs 3 på gymnasiet.
2 av 10 ungdomar, 18 procent, bedömer själva att de har psykisk ohälsa.

4 av 10 ungdomar, 35 procent, uppger att de har minst en vän eller anhörig som har psykisk ohälsa. 

Källa: Region Gotland

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!