Ny misstänkt skattplundring
Ännu ett fall av skattplundring har upptäckts på Gotland. Nu måste krafttag tas, tycker arkeologen Dan Carlsson. - 30-40 platser är mest i farozonen, och tjuvarna är välorganiserade, varnar han.
Kjell Jakobsson har nära nog varje år sedan 1961, hittat fornfynd på sina marker vid Botes i Alskog.
Foto: Tommy Söderlund
Dölja spåren
- Det var nysått och man kunde se hur plantorna vissnat. Men de hade ju täckt igen hålen efter sig, för att försöka dölja vad man gjort. Hemskt att man kan göra så, beskriver Ingrid Jakobsson.
Arkeologen Dan Carlsson kontrollerade området i lördags. Han ser mycket allvarligt på det inträffade.
- Allvarligast av allt är frågan om detta är satt i system. Detta kanske bara är toppen av ett isberg, vi kanske har ett tiotal drabbade åkrar på södra Gotland och lika många på norr, och då är det verkligen allvarligt, resonerar Dan Carlsson, som nu kräver att krafttag tas - krafttag som borde tagits tidigare.
- Jag har redan föreslagit för länsstyrelsen att man går i genom alla fornfyndplatser som registrerats och reder ut vilka som är potentiella plundrarplatser. Man undersöker dem, håller koll på platsen och följer upp det. Informerar bönderna och allmänheten, ber dem vara uppmärksamma på till exempel bilar i området. Då skulle man kunna vara steget före plundrarna. Det handlar nog om kanske 30-40 fyndplatser som är mest i farozonen för att plundras, och dem borde man kunna gå igenom tämligen omgående, säger Dan Carlsson, som också vill få igång åtminstone en diskussion mellan berörda parter.
Välorganiserade
Plundringsräderna på senare tid har varit välorganiserade. Plundrarna har vetat var och när de ska söka igenom åkrarna. I Alskog sökte man, exempelvis, enbart på och kring den plats där en silverskatt tidigare hittats. Och man gjorde det kort efter det att bonden sått på åkern.
- Vi måste komma till rätta med det här åtminstone under sommaren. En kartläggning borde kunna komma igång snart, menar Dan Carlsson som också efterlyser mer samarbete mellan myndigheter.
Brist på spaningsunderlag
Från polisens sida står man rådvill. I regel får inte polisen in en anmälan förrän något eller några dygn efter det att plundrarna varit i farten, och då är det inte mycket till spår kvar.
- Vi har ofta inga spaningsunderlag att gå på. Kanske kan vi säkra ett skospår och det kan utesluta enstaka individer ur människosläktet, men mer än så är det inte. Vi är beroende av iakttagelser, konstaterar Roger Björkander, kriminalinspektör på polisen i Visby.
Av de tre senaste fallen av skattplundring på Gotland är två redan nedlagda i brist på spaningsunderlag att driva fallet vidare med.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!