Socialnämnden, tillsammans med hälso- och sjukvårdsförvaltningen, ligger bakom etablering av en kommande ”Mini-Maria” i Visby. Det handlar om en öppenvårdsmottagning som enligt socialnämnden startas den 1 oktober i barn- och ungdomspsykiatrins lokaler i Visby. Verksamheten fokuseras kring behandling och insatser som bland annat ska ges i form av motiverande samtal, kognitiv beteendeterapi, familjeterapi och droginformation.
- Det här är ett glädjeämne, då ungdomar kan fångas upp så tidigt som möjligt, säger Hanna Westerén (S), ordförande i socialnämnden.
Till ”Mini-Maria” kan barn, ungdomar och unga vuxna upp till 24 år vända sig. Men mottagningen ska vara tillgänglig för hela familjen, inte endast den enskilde individen.
- Vi tänker i termer att ta vara på hela familjen, då det är stor tillgång att få föräldrar mer delaktiga. Det är viktigt att inkludera de man har kring sig, säger socialdirektör Marica Gardell.
Enligt socialnämnden är omkring 200 personer upp till 24 år i behov av någon form av insats för att komma ur ett drogberoende. Hanna Westerén nämner utbredningen av nätdrogen Spice på Gotland som ett fall där hjälp genom ”Mini-Maria” är relevant.
- Användningen av Spice går i ett stort åldersspann. Det finns exempel på 11-åringar upp till unga vuxna i övre tonåren, säger hon.
”Mini-Marior” finns sedan tidigare på flertalet platser i landet.